12:33 / 26.02.2020.

Autor: Sanja Šegedin-Miriovsky/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Umro je književnik, prevoditelj i kritičar Boris B. Hrovat

-

-

Foto: - / -

U 64. godini preminuo je naš kolega, književnik, prevoditelj, kazališni kritičar i redatelj - dramaturg Boris B. Hrovat. Više od 40 godina radio je na Hrvatskom radiju kao novinar, recenzent, urednik i kritičar u emisijama o kazalištu i književnosti.
U 64. godini preminuo je naš kolega, književnik, prevoditelj, kazališni kritičar i redatelj - dugogdodišnji urednik na HR3 Boris B. Hrovat.

Hrovat je rođen u Zagrebu 29. srpnja 1956. godine. U rodnom gradu maturirao je u Klasičnoj gimnaziji, a diplomu stekao na Pravnom fakultetu.

Od 1980. godine stalni je suradnik na Radio Zagrebu, gdje je prvotno objavljivao svoja djela u Dramskom programu radija, a kasnije i kao novinar.

Bio je urednik na Trećem programa Hrvatskog radija, gdje je radio kao recenzent i kritičar u emisijama o književnosti i kazalištu. Od 1993. godine uređivao je emisije Antologija pripovijetke i Hrvatska proza.

Više od 40 godina radio je na Hrvatskom radiju, a još donedavno je bio urednik tjedne emisije o kazalištu na HR3 Theatralia koju možete pronaći u Slušaonici Hrvatskoga radija:
Scena, predmet, tehnika

Pamtit ćemo ga i kao autora brojnih radiodrama, kratkih dramatiziranih priča za djecu, književnih antologija te niza uspješnih prijevoda s talijanskog, španjolskog, engleskog i slovenskog jezika. Na radiju su mu izvođena djela Zamka (1986.), Prolaznici (2005.) te Shopping u Imperialu (2010.).

Uz dramske tekstove Hrovat je autor romana Putovanje, Lorenzaccio i Askalon te zbirke pripovjedaka Doživljaji Prosvijetljenog.

Kao kazališni kritičar, punih 35 godina pisao je i objavljivao kazališne kritike u Večernjem listu, Vjesniku, Studiju, Hrvatskom slovu te Vijencu, a pisao je i za inozemne novine u Češkoj, Sloveniji i, ponajviše, u Italiji kao stalni dopisnik kazališne revije Sipario.

Dobitnik je Nagrade 'Petar Brečić' za kazališnu kritiku i esejistiku te Demetrove nagrade za životno djelo.

Komemoracija će se u organizaciji Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa održati 6. ožujka u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!