12:07 / 17.04.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Umro je kritičar i urednik Božidar Alajbegović

-

-

Foto: - / -

Nakon kratke i teške bolesti u Rijeci je u 48. godini preminuo jedan od ponajboljih književnih kritičara i urednika Božidar Alajbegović.
Nakon kratke i teške bolesti u Rijeci je u 48. godini preminuo jedan od ponajboljih književnih kritičara i urednika Božidar Alajbegović.

Tijekom kratkog, ali iznimno plodnog života objavio je više od 500 kritika domaće i strane proze u raznim medijima raznim medijima (Vijenac, Tema:, Kolo, emisija Bibliovizor Trećeg programa Hrvatskog radija, Op.a., Nova Istra, Riječi, Književna Rijeka, Nacional, Kupus, Lupiga...).

Na internetskom portalu Moderna Vremena Info objavljivao je razgovore s uglednim akterima književne scene.

Vlasnik je i urednik internetske platforme ‘Knjiški moljac’, na kojoj od 2004. godine, osim svojih književnih kritika, svakodnevnim ritmom prenosi vijesti iz hrvatske književne scene.

Radio je kao urednik knjiga hrvatske i strane proze u zagrebačkoj izdavačkoj kući Hena com od veljače 2014. do srpnja 2016.

Objavio je ‘Utočište od riječi’, knjiga kritika strane proze (Hrvatsko filološko društvo, 2007.), Nešto kao fleš, kritika domaće proze (Litteris, 2009.), ‘Pedeset kritika’, knjiga kritika strane proze (Litteris, 2011.), Post scriptum, kritika hrvatskih proznih djela (Litteris, 2013.) i Paralelni svjetovi, knjiga kritika suvremene strane proze (Litteris, 2017.).

Godine 2018. Alajbegović je dobio i nagradu 'Julije Benešić' za najbolju knjigu književnih kritika, i to za dva djela – 'Paralelni svjetovi' i 'Librido'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!