11:24 / 22.04.2020.

Autor: V.M./HRT

Umro je naš čuveni dirigent Baldo Podić

Foto: OperaMusica

Foto: OperaMusica

Foto: - / -

U 78. godini u Švicarskoj je preminuo hrvatski dirigent Baldo Podić. Zbog teške bolesti od koje se liječio, zaraza koronavirusom za njega je bila kobna. Do mirovine bio je stalni dirigent u Gradskom kazalištu u Baselu te docent na Glazbenoj akademiji.
U 78. godini u Švicarskoj je preminuo hrvatski dirigent Baldo Podić. Zbog teške bolesti od koje se liječio, zaraza koronavirusom za njega je bila kobna.

Debitirao je u Zagrebačkoj filharmoniji i HNK-u, radio u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Švicarskoj, a od 1983. do mirovine 2007. bio je stalni dirigent u Gradskom kazalištu u Baselu te docent na Glazbenoj akademiji.

Baldo Podić  rođen je u Dubrovniku godine 1942. Studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu dirigiranje i povijest glazbe, a karijeru je počeo kao operni korepetitor u HNK-u i asistent u Zagrebačkoj filharmoniji.

Profesionalni rad je nastavio kao korepetitor u Beču, operni dirigent u Linzu, Ulmu, Baselu, Düsseldorfu, Essenu, Kasselu i dr. Bio je glazbeni ravnatelj Opernoga studija Pariške opere, uspješno je gostovao na Dubrovačkim ljetnim igrama, festivalu u Spoletu te u Zagrebu i Splitu.

Vijest o smrti maestra Podića emotivnom je objavom na Facebooku prenijela naša glazbena kritičarka Jagoda Majska Martinčević:

- Doznajem od obitelji: otišao je Baldo! U 78. godini preminuo je u Švicarskoj hrvatski dirigent Baldo Podić. Uz tešku bolest sustigla ga je i korona. Bio je dio moje mladosti, mnogi ga se kod nas možda više i ne sjećaju jer je veći dio karijere proveo u inozemstvu, zapisala je Majska Martinčević na Facebooku.

- Imao je jednu od najmuzikalnih hrvatskih dirigentskih glava. Riječi su to Lovre pl. Matačića kojima treba vjerovati, zaključuje Majska Martinčević, na čiju se objavu na Facebooku nadovezao i maestro Mladen Tarbuk:

- Dragi Baldo, jedan od posljednjih dirigenata koji je izgarao za muziku. U trajnom sjećanju su mi ostali naši razgovori u Düsseldorfu o orkestrima, pjevačima i opernoj literaturi koju je izvanredno volio i poznavao. Neka mu je vječni mir, napisao je Tarbuk.

Od Balda Podića oprostio se i Dubrovački simfonijski orkestar koji podsjeća na jedan njegov zapis: Rođen sam 1942. u Dubrovniku, u Zamanjinoj ulici, tako reći na Stradunu. Rekli su mi da je u trenutku moga rođenja na Stradunu svirala talijanska muzika. Možda je i to utjecalo na mene...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!