18:26 / 30.10.2020.

Autor: V.M./Hina/HRT

Umro je naš istaknuti baletni umjetnik Miljenko Vikić

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Istaknuti član Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika Miljenko Vikić, hrvatski baletni plesač i koreograf preminuo je u petak, 30. listopada u Dubrovniku, izvijestili su iz tog društva.
Istaknuti član Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika Miljenko Vikić, hrvatski baletni plesač i koreograf preminuo je u petak, 30. listopada u Dubrovniku, izvijestili su večeras iz tog društva.

Miljenko Vikić (1931.-2020.) baletnu školu pohađao je u Beogradu, gdje je studirao glumu na Akademiji za filmsku i kazališnu umjetnost te bio angažiran u Baletu Narodnoga pozorišta od 1950. 1953. Zatim je plesao u Sarajevu i Rijeci, a 1958. angažiran je u zagrebačkom HNK-u.

Rođen je Dubrovniku 1931. godine, gdje je pohađao učiteljsku školu. U Beogradu studira te pohađa i satove baleta, a pokazavši izniman plesački talent, njegovi baletni pedagozi Sima Laketić i Nina Kirsanova, predlažu mu da se potpuno posveti baletnoj umjetnosti.

Na drugoj je godini studija to i učinio, što je urodilo angažmanom u Baletu beogradskog Narodnog pozorišta. Interpretirao je manje solo uloge u repertoarnim predstavama kada je pozvan u angažman Baleta sarajevskog Narodnog pozorišta gdje postaje solist tog Baleta interpetira glavne uloge, a zatim odlazi u Balet riječkoga HNK Ivana pl. Zajca i konačno u Balet  Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu gdje kao baletni prvak djeluje do odlaska u mirovinu.

Poslije završetka aktivne plesačke karijere, započeo je nov ciklus njegova djelovanja kao koreografa u baletima, operama i kazališnim predstavama, često surađujući s velikim redateljskim imenima, poput Georgija Para, Ivice Kunčevića, Joška Juvančića, Mire Belamarića, Vladimira Kranjčevića i dr.

Svestrani plesač karakternoga, klasičnog i modernog izraza, istaknuo se u baletima Peer Gynt (E. Grieg, koreografija M. Kirbos), Čudesni mandarin (B. Bartók) i Romeo i Julija (S. S. Prokofjev, koreografija D. Parlić), Đavo u selu (F. Lhotka), Pepeljuga (Prokofjev) i Heloti (I. Brkanović, koreografija Pia i Pino Mlakar), Balada o mjesecu lutalici (Dušan Radić, koreografija M. Sanjina), Trorogi šešir (M. de Falla, koreografija F. Adret), Čovjek pred zrcalom (M. Kelemen) i Posljednja uloga (I. Kuljerić, koreografija N. Bidjin i S. Kastl), Petar Pan (B. Bjelinski, koreografija N. Lhotka), Vragolasta djevojka (F. Herold, koreografija N. Dixon) i dr. Koreografirao je balete Karneval iluzija (B. Bjelinski), Makar Čudra (P. Konjović), Carmen (G. Bizet R. K. Ščedrin), Papisa Ivana (J. S. Bach, B. Papandopulo i dr.), Kentaur XII (A. Kabiljo).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!