17:11 / 13.03.2020.

Autor: V.M./HRT

Umro je naš istaknuti prevoditelj i esejist Živan Filippi

-

-

Foto: - / -

Esejist, prevoditelj i istaknuti kulturni djelatnik dr. Živan Filippi umro je noćas u Korčuli u 80. godini života, objavilo je Društvo hrvatskih književnika.
Esejist, prevoditelj i istaknuti kulturni djelatnik dr. Živan Filippi umro je noćas u Korčuli u 80. godini života, objavilo je Društvo hrvatskih književnika.

Živan Filippi rodio se 1940. u Kninu. Školu i Gimnaziju završio je u Korčuli. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je u siječnju 1964. engleski i francuski jezik s književnostima.

Predavao je u Gimnaziji u Korčuli engleski, francuski, hrvatski i sociologiju, a poslije u Velikoj Britaniji studira engleske studije. 1972. magistrirao je iz područja književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 1970-ih godina živi i radi u Stockholmu kao predstavnik Turističkog saveza Jugoslavije, a 1980-ih vodi turističku agenciju Kompas u Korčuli.

Kao aktivni književni prevodilac preveo je s engleskog i francuskog stotinjak knjiga iz raznih područja - beletristike, turizma, sociologije, religije, politike...

Među važnije prijevode koji su izazvali medijsku pozornost mogu se ubrojiti: Povijest čitanja Alberta Manguela, Katolička enciklopedija grupe autora, Imperij Michaela Hardta i Antonija Negrija, Orijentalne priče Margueite Yourcenar, Život i smrt Jugoslavije Paula Gardea, A Survey of Croatian History Stjepana Antoljaka, Erotska djela grofa Mirabeaua, Ideologija Teuna A. Van Dika itd.

Kao predstavnik turističkog sustava Kompas Jugosavija radio je i u Sarajevu u okviru priprema za XIV. Zimske Olimpijske igre.

U studenom 1981. obranio je doktorat iz filologije s tezom 'Sedam antropoloških struktura u postmodernoj književnosti', koju je izdavačka kuća August Cesarec iz Zagreba objavila 1985. kao posebnu knjigu.

Od 1967. objavljivao je književne eseje i kulturološke članke u hrvatskim književnim časopisima Kolo, Književna smotra, Forum, Mogućnosti, Dubrovnik, Lanterna, Kanavelić, Godišnjak Grada Korčule, te u sarajevskim časopisima Izraz i Odjek. Objavio je šezdesetak eseja.

Sudjelovao je na više hrvatskih i inozemnih simpozija, a u više navrata na Danima Cvita Fiskovića u Korčuli, Orebiću i Mljetu. Promovirao je šezdesetak knjiga domaćih i stranih autora u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Bjelovaru i Korčuli. Usto je za više njih napisao predgovor, pogovor ili recenziju.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!