Umro je naš ugledni gitarist Goran Listeš

30.10.2020.

15:56

Autor: Hina/V.M./HRT

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedan od najuglednijih hrvatskih gitarista Goran Listeš preminuo je u srijedu, 29. listopada, u 60. godini, izvijestilo je u petak Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika.
Jedan od najuglednijih hrvatskih gitarista Goran Listeš preminuo je u srijedu, 29. listopada, u 60. godini, izvijestilo je u Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika.

Goran Listeš rođen je u Splitu 1961. Studij je završio kod Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu i Marge Bäuml-Klasinc na Hochschule für Musik u Grazu.

Pobjednik je mnogih uglednih međuarodnih natjecanja uključujući Jeunesses Musicales (Beograd 1985), Fernando Sor (Rim 1989) i Mauro Giuliani (Bari 1989).

U povodu iznenadne smrti našeg cijenjenog glazbenog umjetnika, emisiju Arpeggio, koju emitiramo u ponedjeljak, 2. studenog na HR3, u cijelosti posvećujemo snimakama izvedbi Gorana Listeša:
Emisija 02.11.2020. Posebno je značajan njegov uspjeh na natjecanju Printemps de la Guitare (Walcourt, Belgija 1990) gdje je osvojio Prvu nagradu (Zlatna medalja kraljice Fabiole), Nagradu Belgijske kompozitorske unije za najboljeg interpreta Belgijskog djela, kao i Nagradu novinara.

Uslijedili su brojni nastupi na međunarodnim festivalima i koncertnim podijima u Belgiji, Italiji, Španjolskoj, Kubi, Njemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Austriji i drugim zemljama, uključujući i nastupe u poznatim dvoranama: Wigmore Hall (London), Radio France Auditorium (Pariz) i Sali Čajkovskog (Moskva).

Nastupao je i kao solist s orkestrima Češke filharmonije, Zagrebačke filharmonije, orkestrom Splitske opere, s Madridskim orkestrom, Talijanskim komornim orkestrom Solisti Aquilani te Belgijskim komornim orkestrom I Fiamminghi.

Bio je član Zagrebačkog gitarskog trija s kojim je prošle godine obilježio 35 godina djelovanja, a Trio je i dobitnik mnogih značajnih priznanja: Vjesnikove nagrade Slavenski 1995., godišnje nagrade Vladimir Nazor za 2004. te Milke Trnine 2005.

Snimao je za tvrtke Croatia Records, Dinaton, Cantus, Orfej, Plein Jeu Editions i Nccol, a u Italiji je bio član Talijanskog gitarskog dua i Talijanskog gitarskog kvarteta  Leonardo s kojima je također ostvario niz uspješnih nastupa.

Osim što je djelovao kao redoviti profesor gitare na Umjetničkoj akademiji u Splitu, bio je i gost profesor na Konzervatoriju u Monopoliju (Italija) te održavao majstorske tečajeve u Austriji, Italiji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

- Goran Listeš obogatio je svojim djelovanjem hrvatski i europski kulturni prostor. Nedostajat će nam njegova iznimna muzikalnost, strastvena predanost pozivu glazbenika i veliko umijeće, ističu iz HDGU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!