14:00 / 29.08.2018.

Autor: V.M./HRT

Umro je pisac, scenarist i glumac Robert Roklicer

Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Autor desetak knjiga, voditelj kultne tribine Jutro poezije, kreator upečatljivih filmskih i televizijskih uloga i scenarist više HRT-ovih produkcija Robert Roklicer umro je u 48. godini.
Autor desetak knjiga, voditelj kultne tribine Jutro poezije, kreator upečatljivih filmskih i televizijskih uloga i scenarist više HRT-ovih produkcija Robert Roklicer umro je u 48. godini.

Robert Roklicer rođen je 1970. godine u Vukovaru. 1995. godine upisuje dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a od 1995. godine do 2000. godine radi u novinarstvu i u tom periodu mnoge njegove eseje i književne kritike prenose svjetski tiskani mediji, stoji u njegovoj biografiji na stranicama Društva hrvatskih književnika čiji je bio član.

Za roman Žene, luđaci i malo dobrih pedera dobio je Nagradu Matice hrvatske, a u razgovoru za Novi list objavljenom 2011. godine o tom je djelu rekao: Ma taj roman je maksimalno politički korektan, ma što god se podrazumijevalo pod korektnošću. Likovi u tom romanu su obični luzeri, ljudi koji žive od danas do sutra, koji nemaju svoje stavove i jasno izgrađene ciljeve, nego su motivirani strahom od politike i sve veće medijske halabuke o propasti čovječanstva.

Uz spomenutu nagradu Matice hrvatske za neobjavljeni prozni rukopis, Roklicer je dobio i nagradu Broda knjižare 2010. i treću Nagradu Frana Galovića za kratku priču 2010. S poezijom i prozom zastupljen je u više antologija, panorama i zbornika u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kao scenarist je surađivao s Dramskim programom Hrvatske televizije i Jadran filmom, i autor je scenarija za HRT-ov igrano - dokumentarni serijal Domovinski rat, a bio je scenarist i dramaturg niza filmova među kojima su i Mrtve ribe.

Među glumačkim ostvarenjima u Roklicerovom opusu ističu se nastupi u filmovima Sigurna kuća, Živi i mrtvi i Metastaze, te u televizijskim serijama Mamutica, Počivali u miru i Zakonu.

Od 2008. godine bio je voditelj kultne zagrebačke tribine Jutro poezije, a od 2017. godine vodio je  virovitičku kulturnu organizaciju FRiKK (Film, Radio, Kazalište i Književnost).

S koliko je skromnosti stvarao Robert Roklicer  možda najbolje opisuje izjava u intervjuu za Novi list 2011. godine: Više volim da se piše o mojim knjigama, nego o meni. Ja sam kao i svaki četvrti čovjek u Hrvatskoj, s viškom kilograma i dozlaboga lošim ukusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!