14:31 / 18.01.2018.

Autor: HINA / V.M.

Umro je pisac, scenarist i novinar Fedor Vidas

-

-

Foto: - / -

Široj javnosti poznat kao scenarist antologijskih filmova poput Abecede straha ili Martina u oblacima, Fedor Vidas djelujući u krugovaškom naraštaju prozaika označio je važne aspekte razvoja hrvatske proze.
Fedor Vidas umro je u srijedu u Čakovcu u 95. godini, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika čiji je član bio od 1956. godine. Vidas se rodio se u Bakru 13. siječnja 1924. godine.

Pripadao je krugovaškom naraštaju prozaika, izrazito prepoznatljiva i samosvojna izraza. U svojim je novelama, još pedesetih godina među prvima označio nove i bitne aspekte daljnjega razvoja hrvatske proze, te raskidanje s dotadašnjim tradicionalnim utjecajima. Junaci njegovih novela su mladi ljudi iz urbane zagrebačke sredine u poslijeratnom vremenu, fiksirani u trenucima svakodnevice. Izvanrednim darom zapažanja i najsitnijih detalja, poput filmske kamere, te kratkim, škrtim i ogoljenim rečenicama, u vrsno vođenim dijalozima, s nenametljivom liričnošću, predočuje ozračje i duh vremena.

Godine 1952. utemeljio je časopis Novela, bio je urednik i zamjenik glavnog urednika u književnom tjedniku Telegram, a u Oku urednik inozemnih kulturnih informacija. Objavio je knjige novela Popodne kad sam sretan, Ponedjeljak ili utorak, Novele, Na izmaku ljeta. Novele su mu uvrštene u niz pregleda i antologija hrvatske proze te u Izabrana djela Pet stoljeća hrvatske književnosti. Osim toga, njegove su novele prevedene na strane jezike i uvrštene u inozemne antologije.

Autor je niza radio-drama (Scenaristi, Djevojke dolaze u devet, Šum, Konj je stao, Čestitke) te televizijskih drama (Gdje je duša moga djetinjstva, Ožiljak, Kainov znak, Ljubav na bračni način, Okreni leđa vjetru) koje su bile izvedene na Radioteleviziji Zagreb. Napisao je ili je bio suautor više filmskih scenarija (Martin u oblacima, Abeceda straha, Ključ, Metamorfoza, Ponedjeljak ili utorak).

Njegov književni rad, novele i nagrađivane kratke priče ostat će zabilježene u povjesnici hrvatske književnosti. Ljubitelji radijskih i televizijskih drama pamtit će njegova djela, mnogi naraštaji odrastat će uz filmove za koje je Fedor Vidas napisao scenarije,  stoji u sućuti koju je obitelji preminulog hrvatskog književnika Fedora Vidasa uputio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Vrijeme i mjesto pogreba bit će naknadno objavljeno, priopćio je DHK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!