13:54 / 04.04.2018.

Autor: V.M./HRT

Umro je redatelj i scenarist Dominik Zen

Dominik Zen na snimanju u Gorskom Kotaru

Dominik Zen na snimanju u Gorskom Kotaru

Foto: - / -

U Zagrebu je jučer umro dugogodišnji redatelj i scenarist HRT-a Dominik Zen, koji je tijekom svoje bogate karijere ostvario mnoge zapažene radove te osvojio niz priznanja.
Dominik Zen rođen je 1946. godine, a s radom na tadašnjoj Televiziji Zagreb počeo je 1968. godine. Ostvario je više od 400 raznovrsnih TV emisija.

Najznačajnije radove stvarao je u Znanstveno-obrazovnom i Dokumentarnom programu (Podvizi i sudbine, Boje Baranje, Kopački rit i dr.), gdje se specijalizirao za emisije o prirodi, posebice o životinjama.

Njegovi dokumentarni filmovi često su prikazivali prije nikad viđene snimke hrvatskih životinjskih staništa. Napisao je scenarije za tri TV drame, od kojih su snimljene Debeli lad i Oko (redatelj J. Marušić), radiodramu Mlin (redatelj L. Vindakijević) te komediju Bogu božje – caru carevo (redatelj D. Bahun).

Za dokumentarni film dobitnik je prve nagrade na Festivalu JRT-a u Portorožu (158-a), nagrade Prix Dioklecijan 2003. (Lovnikovi zapisi) te nagrade na festivalu turističkoga filma u Splitu 2004. (More, maslina i loza) i 2006. (Pismo Barbari).

Dobitnik je i Velebitske degenije HND-a za ekološko novinarstvo 1999. te godišnje nagrade HRT-a 2000. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata za ciklus emisija o ljudima s prve crte bojišnice.

Niz uspjelih dokumentarnih ostvarenja Dominika Zena pogledajte na usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!