15:34 / 18.05.2020.

Autor: V.M./Hina/AFP

Umro je slavni francuski glumac Michel Piccoli

Kadar iz filma 'Žena u plavom'

Kadar iz filma 'Žena u plavom'

Foto: - / -

Legenda francuskog filma, glumac Michel Piccoli, poznat po ulogama u filmu 'Prezir', Jean-Luca Godarda, 'Sitnice koje život znače' Claudea Sauteta i u novije vrijeme 'Habemus papam', umro je 12. svibnja u dobi od 94 godine.
Legenda francuskog filma, glumac Michel Piccoli, poznat po ulogama u filmu 'Prezir', Jean-Luca Godarda, 'Sitnice koje život znače' Claudea Sauteta i u novije vrijeme 'Habemus papam', umro je 12. svibnja u dobi od 94 godine, objavila je u ponedjeljak njegova obitelj.

- Michel Piccoli umro je od posljedica moždanog udara 12. svibnja u krugu svoje obitelji, supruge Ludivine i djece Inorda i Missije, stoji u priopćenju obitelji koje je Gilles Jacob, obiteljski prijatelj i bivši predsjednik Međunarodnoga filmskog festivala u Cannesu uputio AFP-u.

Piccoli je sin talijanskih imigranata. Po završenom glumačkom obrazovanju nastupao je na različitim pariškim pozornicama, a svojevremeno je bio ravnatelj kazališta Theatre Babylone.

Prvi se put na filmu pojavio još 1944.  godine. Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu 'Prezir' koji je 1963. godine režirao Jean-Luc Godard. Krajem šezdesetih bio je čest filmski partner Romy Schneider i Brigitte Bardot.

Sigurna muževna nastupa, savršene dikcije, u ranijoj dobi djelujući znatno zrelije, uglavnom je nastupao u ulogama suvremenih, urbanih osoba, vrlo često deziluzioniranih cinika (koji time prikrivaju osjetljivost) iz buržujskoga, često dekadentnog, intelektualnog, ali i kriminalnoga okruženja, u djelima najpoznatijih redatelja modernističkog ili političkoga filma, a posebno je značajan kao omiljeni glumac Luisa Bunuela.

U Bunuelovim je filmovima često tumačio problematične likove (‘Dnevnik jedne sobarice’, ‘Ljepotica dana’, ‘Diskretni šarm buržoazije’). Eklektičan u izboru svojih filmskih uloga, surađivao je i drugim slavnim redateljima: Renoireom, Resnaisom, Demyjem, Melvilleom i Hitchcockom.

Najistaknutiji francuski karakterni glumac šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, za ulogu u filmu 'Skok u prazno' iz 1979. M. Bellocchija dobio je nagradu u Cannesu, a za 'Čudnu aferu' iz 1981. Pierrea Granier-Deferrea nagradu u Berlinu. Nastupio je u približno 150 filmova.

Iz prvoga braka s Eleonore Hirt ima kćer  Anne-Cordeliju, od 1966. do 1977. bio je u braku s francuskom glazbenicom Juliette Greco, a iz trećeg braka ima još dvoje djece.

Foto: Jean-Paul Pelissie/REUTERS

Foto: Jean-Paul Pelissie/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!