16:08 / 04.03.2020.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/AFP/Hina/V.M./HRT

Umro je slavni konceptualni umjetnik i performer Ulay

Foto: Nina Djurdjević/PIXSELL

Foto: Nina Djurdjević/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Njemački fotograf i performer Ulay, pionir ‘body arta’ i dugogodišnji partner Marine Abramović, umro je u noći na ponedjeljak u 76. godini, objavila je na Facebooku zaklada koja nosi njegovo ime a sjedište joj je u Sloveniji.
Njemački fotograf i performer Ulay, pionir ‘body arta’, nekadašnji partner Marine Abramović, umro je u noći na ponedjeljak u 76. godini, objavila je na Facebooku zaklada koja nosi njegovo ime a sjedište joj je u Sloveniji.

- Jedan od najvećih umjetnika našeg vremena, najradikalniji, jedini i jedinstveni Ulay otišao je jučer, mirno u snu, na jedno drugo putovanje, piše u toj objavi.

Ulay je pseudonim Franka Uwea Laysiepena, rođenog u Njemačkoj 1943. U početku je radio kao fotograf a krajem 1960-ih postaje jedno od najvećih imena ‘body arta’, umjetnosti u čijem je središtu jezik tijela kao umjetnički koncept. Bio je među prvima u suvremenoj umjetnosti koji su se koristili tetovažom.

Bidermajerski ‘Siromašni pjesnik’ Carla Spitzwega bila je omiljena Hitlerova slika, koju je Ulay u demonstrativnoj akciji 1976. godine ukrao sa zida berlinske Nacionalne galerije i objesio u dom turske imigrantske obitelji.

Jedan je to od najranijih i najpoznatijih radova umjetnika koji od kraja 1960-ih, kada u jeku kontrakulture počinje svoju umjetničku djelatnost u Amsterdamu, ostaje vjeran ‘artivizmu’ - odnosno aktivizmu kroz umjetnost.

Iako je bio jedan od pionira polaroidne fotografije, body arta i performansa, Ulayjevo se ime najčešće spominjalo u kontekstu turbulentnog odnosa s Marinom Abramović - kojoj je u 1970-ima i 1980-ima bio partner u performansu, ali i privatnom životu.

Nakon dvanaest godina uspješne zajedničke umjetničke prakse, Marina i Ulay rastali su se 1988. - simboličnim posljednjim zajedničkim performansom na Kineskom zidu. Ponovno su se susreli tek u MOMA-i 2010., na poznatoj retrospektivi Marine Abramović - ‘The Artist is Present’.

Bolest dijagnosticirana 2011. bila je za Ulayja ‘najveći projekt njegova života’ i u tom ‘Projektu: Rak’ snimao se kamerom tijekom kemoterapije a zatim i u prigodi ‘turneje opraštanja’ od svijeta. Od 2009. živio je između Amsterdama i Ljubljane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!