09:53 / 11.12.2018.

Autor: Ljiljana Saucha/V.M./HRT

Umro je ugledni glazbeni umjetnik Prerad Detiček

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu je u 88. godini preminuo ugledni pedagog i hornist Prerad Detiček.
U Zagrebu je u 88. godini preminuo ugledni pedagog i hornist Prerad Detiček.

Rog je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji, a usavršavao se u Francuskoj i Njemačkoj. Kao solist, komorni i orkestralni glazbenik nastupao je u većini europskih zemalja i SAD-u.

Posebno je zaslužan za promicanje suvremene hornističke literature. Na njegov poticaj nastao je niz koncerata za rog i orkestar hrvatskih skladatelja (Krešimira Baranovića, Brune Bjelinskoga, Igora Kuljerića, Miroslava Miletića i Stjepana Šuleka) kao i mnogobrojne sonate za rog i različite komorne sastave.

Snimio niz nosača zvuka u Hrvatskoj, a njegove interpretacije odlikuju se izražajnom pjevnošću i kultiviranim tonom.

Profesor Prerad Detiček svojim je glazbenim, pedagoškim i organizatorskim djelovanjem afirmirao rog kao solistički instrument, odgojio brojne generacije mladih kornista te unaprijedio međusobnu suradnju brojnih kulturnih institucija.

Bio je i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a godine 2015. dobio je Nagradu 'Vladimir Nazor' za životno djelo.

Posljednji ispraćaj Prerada Detičeka bit će u srijedu na zagrebačkom Krematoriju u 10,15 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!