19:05 / 09.03.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Umro je umjetnički fotograf Josip Klarica

-

-

Foto: - / -

Hrvatski umjetnički fotograf Josip Klarica umro je u subotu u 75. godini. Inovativnim postupcima snimao je portrete, krajolike i mrtve prirode magična i nadrealna ugođaja.
Hrvatski umjetnički fotograf Josip Klarica umro je u subotu u 75. godini. Diplomirao na Filmskoj akademiji u Pragu 1974. Starim fotografskim tehnikama (camera obscura) i inovativnim postupcima snimao je portrete, krajolike i mrtve prirode magična i nadrealna ugođaja.

Posljednju izložbu imao je u studenome prošle godine s Ivanom Posavcem u zagrebačkoj Galeriji ‘Josip Račić’. Pod nazivom ‘Snoviđenja’ bilo je izloženo dvadeset panoramskih fotografija, snimljenih u Zagrebu između 1988. i 2011., koje su oni darovali zagrebačkoj Modernoj galeriji.

Studij filmskog snimanja na praškoj akademiji trajno je usmjerio njegov interes prema izučavanju povijesti fotografske tehnologije i procesa. Klaričine fotografije pamtit ćemo po dubokoj i trajnoj posvećenosti bilježenju vremenske i prostorne dimenzije u mediju fotografije, karakteristične poetike bliske nadrealnome, obilježene nostalgijom, snoviđenjem i bezvremenošću.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je u ponedjeljak sućut u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime u povodu smrti umjetnika Josipa Klarice, ističući da će njegove fotografije ostati trajna vrijednost hrvatske suvremene umjetnosti.

- Odlaskom Josipa Klarice suvremena umjetnosti izgubila je velikog umjetnika čiji je poetičan opus obilježio fotografiju posljednjih 40 godina. Fotografije Josipa Klarice ostat će trajna vrijednost naše suvremene umjetnosti, stoji u brzojavu sućuti ministrice Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!