11:48 / 10.06.2019.

Autor: V.M./HRT

Umro je znanstvenik i književnik Stanislav Marijanović

Foto: Gordan Panić/DHK

Foto: Gordan Panić/DHK

Foto: - / -

Naš ugledni znanstvenik, sveučilišni profesor i književnik Stanislav Marijanović umro je noćas 85. godini života, objavilo je Društvo hrvatskih književnika.
Naš ugledni znanstvenik, sveučilišni profesor i književnik Stanislav Marijanović umro je u 85. godini života, objavilo je Društvo hrvatskih književnika.

Stanislav Marijanović, ugledni znanstvenik, sveučilišni profesor i književnik, rođen je 3. ožujka 1935. godine u Kloštru Podravskome. Osnovnu školu polazi u rodnome mjestu i Semeljcima / Đakovo a gimnaziju u Vukovaru i Osijeku. Studij kroatistike i rusistike i poslijediplomski studij završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je magistrirao (1975.) i doktorirao (1983.).

Radi od 1961. godine kao novinar Glasa Slavonije u Osijeku, zatim je profesor na gradskoj gimnaziji te arhivist u osječkome arhivu. Od 1978. godine zaposlen je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Dekan je fakulteta u dva mandata (1980. – 1984.) te prorektor i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (1990. i 1994.), za čiji je naziv uvelike zaslužan. Također je zaslužan i za obnovu u ratu oštećene zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku, podsjećaju iz DHK-a.

Jedan je od najvećih poštovatelja i poznavatelja lika i djela velikana Josipa Jurja Strossmayera. Objavio je brojne znanstvene i stručne radove iz književne i kazališne povijesti u raznim periodicima, zbornicima i zasebnim knjigama. Pisao je i leksikografske članke u enciklopedijama i leksikonima, te o povijesti visokog školstva i Sveučilišta u Osijeku. Član je HAZU-a od 1990. godine. Bio je
dopredsjednik Društva hrvatskih književnika (2011. – 2014.).

Datum ispraćaja DHK će objaviti naknadno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!