08:53 / 20.07.2021.

Autor: Hina/V.M.

Umro kazališni, televizijski i filmski glumac Ranko Stojić

Ranko Stojić

Ranko Stojić

Foto: Kazalište Trešnja / Zagreb

Umro je kazališni, televizijski i filmski glumac Ranko Stojić čija je cijela je karijera bila vezana uz Trešnju, još od vremena kada je to kazalište imalo naziv Malo kazalište Trešnjevka, objavljeno je u ponedjeljak na mrežnim stranicama kazališta "Trešnja".

- Nedavno umirovljen, on se i nadalje pojavljivao na pozornici Trešnje u predstavama koje su godinama na repertoaru, a Stoju, kako su ga svi zvali, bilo je teško zamijeniti jer je bio nositelj tradicionalne stare škole originalnih glumačkih osobnosti, stoji u priopćenju.


Istaknuto je da je cijela Stojićeva karijera bila vezana uz Trešnju, još od vremena kada je to kazalište imalo naziv Malo kazalište Trešnjevka.


- Jedan od onih članova ansambla koji nisu bili predodređeni za uloge prinčeva i junaka, onizak i upečatljive fizionomije, bio je majstor scenske minijature u važnim sporednim ulogama, jasnoga glasa i sjajne dikcije, mogao je igrati uloge komične i tragične, iskusni stup ansambla, profesionalac od glave do pete na kojega je svaki redatelj mogao računati bez oklijevanja, navedeno je.


Izrazito kazališni glumac, pojavljivao se i u televizijskim novelama, ali je Trešnja bila i ostala ne samo njegova matična kuća nego i dom u kojemu je desetljećima oživljavao brojne likove.


- Otišao je jednoga ljetnog jutra, izdalo ga je srce koje je dugo i snažno kucalo za kazališnu umjetnost. Ostaje žal za sjajnim glumcem iz naraštaja koji je obilovao osobnostima, tako dragocjenim u teatru. Glumački ansambl, tehničko osoblje i uprava Kazališta Trešnje izražavaju iskrenu sućut obitelji Ranka Stojića, poručili su iz tog kazališta.


Ranko Stojić rođen je 1952. u Vinkovcima. Glumio je u serijama "Ponos Ratkajevih", "Obični ljudi", "Zabranjena ljubav", "Smogovci" i drugima, te dao svoj glas u brojnim sinkronizacijama animiranih filmova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!