Umro Mikis Teodorakis, skladatelj glazbe za film 'Grk Zorba'

02.09.2021.

12:31

Autor: Hina/ReutersV.M.

Zorbina plaža na Kreti

Zorbina plaža na Kreti

Foto: Vivoo / Shutterstock

Skladatelj Mikis Teodorakis, čija je zarazna glazba za film "Grk Zorba" pomogla u njegovanju sunčanog i bezbrižnog imidža njegove zemlje za milijune turista, umro je u četvrtak u dobi od 96 godina. Vijest o njegovoj smrti odjeknula je nacijom, a parlament je održao minutu šutnje.

Bivši član pokreta otpora i žestoki protivnik diktature pukovnika, Mikis Teodorakis najpoznatiji je grčki skladatelj koji je u svijetu postao slavan glazbom za film "Grk Zorba", čija se glavna tema i tada izmišljeni ples sirtaki i danas neprestano sviraju i plešu u turističkim klubovima, a u nas ga pamtimo i kao autora glazbe za film "Sutjeska".


- Danas smo izgubili dio grčke duše. Mikis Teodorakis, učitelj Mikis, intelektualac, radikal, naš Mikis je otišao, rekla je ministrica kulture Lina Mendoni.


U zemlji je proglašena trodnevna žalost.


- Mikis Teodorakis sada odlazi u vječnost. Njegov je glas utihnuo i time je i cijeli helenizam zamuknuo, kazao je premijer Kirakos Micotakis.


Rođen na egejskom otoku Hiosu, visoki čovjek mrkog pogleda i valovite kose svojom je glazbom prizivao progresivnu, demokratsku viziju komunizma i svijeta, no njegove političke borbe, uključujući zatvaranje i mučenje zbog ljevičarskih stavova, odražavali su drugu stranu Grčke koju su posjetitelji rijetko vidjeli.


Skladao je glazbu za film 'Grk Zorba' iz 1964., međunarodni hit u kojemu Anthony Quinn glumi ljupkog lutalicu koji bosonog pleše na kretskoj plaži.

Poznat je i po albumu "Romiosini", seriji živahnih pjesama o identitetu i otporu.


- Njegov rad bio je stalni sukob s nepravdom i defetizmom, novom borbom i otporom, priopćila je grčka komunistička stranka KKE.


Njegove melodije bile su vrlo popularne i postale su himne ljevice. Suprotno, desnica ih nije odobravala i često su bile zabranjene.


Optužen za simpatiziranje gerile u ratu između desničarskih rojalista i lijevih snaga u građanskom ratu nakon Drugog svjetskog rata, uhićen je i mučen u srpnju 1947. godine.


Pod vojnom huntom, diktaturom pukovnika, koja je vladala Grčkom od 1967. do 1974. ponovno su ga zatvorili i mučili. Kasnije u životu dvaput je izabran u parlament, za izrazito različite stranke.


- Nisam komunist, socijaldemokrat ili išta drugo. Ja sam slobodan čovjek, rekao je jednom Reutersu u intervjuu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!