Umro pjesnik i akademik Jakša Fiamengo

27.12.2018.

10:35

Autor: HRT

default error photo
Otišao je poeta, čuvar dalmatinske riči i pisme. Adio, Jakša.
Pjesnik, književnik, novinar i akademik Jakša Fiamengo umro je jutros u splitskom Domu za stare i nemoćne, u 73. godini života.

Jakša Fiamengo rođen je na Komiži na otoku Visu 1946. godine. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih pjesnika, a prvu zbirku pjesama "Pred obećanom zemljom" objavio je 1966. godine, dok je prvu samostalnu zbirku "More koje jesi" objavio dvije godine kasnije.

Za života je objavio više zbirki pjesama, posljednju "Cvrkut" 2014. godine, a za svoj pjesnički rad dobio je niz nagrada - 1999. godine odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, dobitnik je državne nagrade Vladimir Nazor za književnost (1998.), Maslinovog vijenca na manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču (1993).

Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom ozračju, u kontaktu je s krajolikom u kojem je bitan motiv more.

Fiamengova poezija: Ustrajno ovremenjivanje prostora i oprostoravanje vremena

Iz Društva hrvatskih književnika, čiji je Fiamengo bio član do 1969. godine, ističu kako se njegova poezija očituje u ustrajnom ovremenjivanju prostora, odnosno oprostoravanju vremena u istoj svjetlosti mudre i tople ideje vječnog Sredozemlja.

Bio je pridruženi član i Hrvatskog društva skladatelja, a od svibnja 2014. redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Njegova su djela zastupljena u antologijama hrvatske poezije, pojedine su mu pjesme prevođene na petnaestak svjetskih jezika. Česti motivi njegovih pjesama su mediteranski motivi, a u svima postoji i duhovna dimenzija krajolika.

Radni vijek proveo je kao novinar. Do umirovljenja 2009. godine radio je u Slobodnoj Dalmaciji, a bio je i urednik nekoliko časopisa. Nagradu za životno djelo u novinarstvu dobio je 2014. godine. O Fiamengu je 2004. godine HTV snimio dokumentarni film "Čovik od riči".

Iz Slobodne Dalmacije navode da je objavio petnaestak knjiga pjesama te sudjelovao u stvaranju pjesničko-likovnih mapa.

Autor teksta popularne Oliverove "Nadaline"

Pisao je knjige za djecu, a autor je tekstova mnogih klapskih i drugih dalmatinskih pjesama, među kojima su najpoznatije "Piva klapa ispo' volta", "Nadalina, "U prolazu", "Infiša san u te", "Promenade", "Ja sam pjesma", "Karoca gre", a za tekstove pjesama osvojio je dvije dvije nagrade "Porin" za životno djelo 2002. i 2007. te tiražne Zlatne ptice Croatia Recordsa.

U povodu Fiamengove smrti priopćenjem se oglasio i predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić. Za Fiamenga kaže da je bio jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih pjesnika, široj javnosti poznat prvenstveno kao autor stihova pjesama najpoznatijih hrvatskih pjevača, koje su postale nezaobilazni dio hrvatske glazbene baštine.

Kusić: Cijeloj Hrvatskoj Fiamengo je dočarao duh, tradiciju i kulturu Dalmacije

"U svojim stihovima uspio je skladno spojiti jednostavnost i vrhunski poetski izričaj i na taj način iskreno i vjerodostojno cijeloj Hrvatskoj dočarati duh, tradiciju i kulturu Dalmacije i Mediterana u koju je bio čvrsto ukorijenjen. Njegove pjesme ljudi su voljeli i razumjeli bez obzira na bilo kakve razlike. Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti bila je čast imati akademika Jakšu Fiamenga za svog redovitog člana", poručio je Kusić.

Plenković uputio izraze sućuti u povodu smrti Jakše Fiamenga

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je pismo sućuti obitelji akademika Jakše Fiamenga.

- S velikom žalošću primio sam vijest o preranom odlasku velikana dalmatinske riječi, cijenjenog akademika Jakše Fiamenga, navodi Plenković.

Ponajprije pjesnika mora i života uz more, barda našeg mediteranskoga podneblja, zasigurno ćemo pamtiti i kao autora tekstova najpoznatijih klapskih i zborskih pjesama dalmatinskoga melosa.
Antologijski stihovi Jakše Fiamenga uklesani su u kamene ploče na Marjanu i na Braču, ali će jednako snažno ostati upisane u našim srcima i u hrvatskoj kolektivnoj memoriji pjesme kao što su "Karoca", "Nocturno", "Nadalina", "Ništa nova, ništa nova", "Piva klapa ispo' volta",  "Sutra će te ponit" i mnoge druge.
Otišao je još jedan velik "Čovik od riči", koji je za svoj pjesnički, esejistički,  kazališno-kritičarski, prevodilački, scenaristički i urednički rad primio niz nagrada i zasluženih priznanja, poručuje Plenković u izrazu sućuti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!