Umro slikar Božidar Škofač

20.03.2023.

13:02

Autor: Hina/HRT/V.M.

Božidar Škofač

Božidar Škofač

Foto: HTV / HRT

Slikar, profesor i čuvar tradicijske baštine Božidar Škofač umro je u nedjelju, 19. ožujka u Letovaniću u 73. godini.

Božidar Škofač rodio se 15. travnja 1950. u pokupskom selu Letovaniću, kojemu je ostao vjeran cijeli život.

Autentična ljepota i baština rodnoga sela očaravale su ga i poticale na umjetnički izričaj od djetinjstva. Prenoseći na slike teme iz svoje okoline, drvenu arhitekturu svojega kraja, narodne nošnje, običaje, folklorne plesove i rijeku Kupu, svrstao se u krug zapaženih i prepoznatljivih hrvatskih zavičajnih slikara.

Godine 1975. osnovao je KUD "Poculica", djelujući od tada kao koreograf, pjevač i umjetnički voditelj.

U rodnoj kući osnovao je jednu od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj, Etno zbirku Škofač, u kojoj je danas više od pet tisuća eksponata u tri drvene hiže te je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Zbog aktivnog višegodišnjeg sudjelovanja u očuvanju kulturne baštine svoga zavičaja na području graditeljske tradicijske baštine, etnografskih predmeta, kao i zaštiti nematerijalne kulturne baštine, Škofač je nagrađen Nagradom "Vicko Andrić" za 2014. godinu, a dobitnik je i drugih priznanja.

Pokop Božidara Škofača bit će u utorak, 21. ožujka, na mjesnom groblju u Letovaniću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!