Umro Vangelis, skladatelj glazbe za filmove "Blade Runner" i "Vatrene kočije"

20:45 / 19.05.2022.

Autor: HRT/Hina/AFP

Vangelis Papathanassiou

Vangelis Papathanassiou

Foto: Izvor: / REUTERS

Grčki skladatelj najpoznatiji po glazbi za filmove "Istrjebljivač" ("Blade Runner") i "Vatrene kočije", Vangelis Papathanassiou, poznat kao Vangelis, umro je u 79. godini, objavio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

- Vangelis Papathanassiou nije više među nama, napisao je premijer na Twitteru. Glazbeni svijet je izgubio svjetskog (umjetnika) Vangelisa, dodao je.

Taj samouki glazbenik, pionir elektroničke glazbe, pronalazio je nadahnuće u svemirskim istraživanjima, prirodi, futurističkoj arhitekturi, Novom zavjetu i u studentskom pokretu iz svibnja 1968. godine. 

Za glazbu za "Vatrene kočije" nagrađen je Oscarom.

Grčka glasila pišu da je Vangelis umro od koronavirusa u Francuskoj, gdje je boravio kad ne bi bio u Londonu ili u Ateni.

Među desetak filmova za koje je skladao glazbu bili su "Nestao" Coste Gavrasa, "Žučni mjesec" Romana Polanskog i "Aleksandar" Olivera Stonea.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!