12:01 / 28.07.2019.

Autor: HRT

Uskočkim bojem za Klis obilježena obljetnica oslobađanja od Turaka

-

-

Foto: - / -

Zveket mačeva, pucnjevi iz kubura i topovska paljba živopisno su vratili posjetitelje u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija.
Povijesno-scenskom manifestacijom "Uskočki boj za Klis", koju organizira Povijesna postrojba Kliški uskoci, svečano je obilježena 371. obljetnica oslobođenja Klisa od turske vlasti, priopćila je agencija Manjgura.

Tradicionalni povijesno-scenski spektakl "Uskočki boj za Klis" i ove je godine oživio burnu klišku povijest i podsjetio na oslobođenje hrvatskoga povijesnog i kraljevskoga grada Klisa od turskih osvajača, koji su Klis pod svojom upravom držali punih 110 godina.

Zveket mačeva, pucnjevi iz kubura i topovska paljba živopisno su vratili posjetitelje u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija.

U dvodnevnom spektaklu podno i unutar kliške tvrđave, koji svake godine privlači sve više stranih, ali i domaćih posjetitelja, sudjelovalo je preko 300 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe.

Spektakularno uprizorenje povijesnog boja za Klis dio je bogatog i originalnog programa kliškoga kulturnog ljeta koji posjetiteljima nudi pregršt izložbi, predstava, koncerata i ostalih popratnih događaja.

Iznimno bogatu povijesnu i kulturnu baštinu tog kraja, ali i njegove prepoznatljive gastronomske i enološke posebnosti kroz kompjutorske 3D hologramske projekcije posjetiteljima predstavlja i nedavno otvoren interpretacijski centar u podnožju tvrđave.

Tvrđavu Klis iz godine u godinu posjećuje sve veći broj domaćih i stranih turista pa je tako prošle godine zabilježen rekord od 70.000 posjetitelja, ponajviše zahvaljujući revitalizacije i obnove kliške tvrđave, koja je postala planetarno prepoznata zahvaljujući snimanju HBO-ove serije "Igre prijestolja".

Znatna sredstva, uspješno povučena iz europskih fondova, uložena su u postavljanje nove LED rasvjete kojom će tvrđava zasjati u novom ruhu, a u pripremi je i projekt ljetne pozornice te topničke vojarne i uređenje vegetacije na samim zidinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!