11:42 / 19.11.2020.

Autor: Hina/V.M./HRT

Ustaškim grafitima išarana izložba 'Tolerancija' na ulazu Botaničkog vrta

Izvor: Botanički vrt PMF-a/Facebook

Izvor: Botanički vrt PMF-a/Facebook

Foto: - / -

Nepoznati počinitelj ustaškim je simbolima išarao putujuću svjetska izložbu plakata Mirka Ilića "Tolerancija", nastalu u povodu Međunarodnog dana tolerancije, postavljenu na ulaz u Botanički vrt PMF-a prije dva dana.
Nepoznati počinitelj ustaškim je simbolima išarao putujuću svjetska izložbu plakata Mirka Ilića ‘Tolerancija’, nastalu u povodu Međunarodnog dana tolerancije, postavljenu na ulaz u Botanički vrt PMF-a prije dva dana.

U zagrebačkoj policiji kažu da provode kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja.

Botanički vrt je na svom Facebook profilu objavio fotografije s natpisom ‘Bez komentara, iz kojih se vidi da su dijelovi izložbe išarani porukama ‘NDH’ i ‘Smrt Srbozločincima’ te ustaškim simbolima.- Nakon što je policija obavila sve što je potrebno (hvala načelniku na hitroj reakciji!), a portali raširili vijest, naš je voditelj Vrta skupa s ravnateljem ŠPUD-a i autoricom izložbe prionuo brisanju gnjusnih škrabotina na divnim plakatima koji slave toleranciju, a koje vrijeđaju svakoga od nas, svako ljudsko biće, pa čak i ono koje to ne razumije, poručili su preko Facebooka iz Botaničkoga vrta.‘Tolerancija’ je edukativni i kulturno-umjetnički projekt u sklopu kojeg je zadatak svakog dizajnera bio da osmisli plakat koji svojom vizualnom porukom simbolizira toleranciju te da napiše riječ tolerancija na svom materinjem jeziku.

Izložba nosi poruku o prihvaćanju drugih, onakvima kakvi jesu, bez obzira na političko i vjersko opredjeljenje, jezične razlike, drugačije običaje i drugo.

Izložbu po drugi put u Zagrebu, s Mirkom Ilićem organizira Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, ISO - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, sada u suradnji s Botaničkim vrtom PMF-a u Zagrebu i kreativnom platformom Organizam. Otvorena je do 16. prosinca.

Pogledajte reportažu o izložbi emitiranu u Vijestima iz kulture prije nego što se dogodio incident:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!