Utjecaj inflacije na cijene u kulturi

21.10.2022.

07:00

Autor: Petar Mikuličin/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Inflacija i kultura

Inflacija i kultura

Foto: Ilustracija/HTV / HRT

Inflacija utječe na sve segmente života, pa i na cijene u kulturi. Šibenska gradska knjižnica umjesto 20 tisuća kuna struju plaća 84 tisuće, pa su bili prisiljeni podignuti cijene usluga. Osim toga, poskupjele su i sezonske pretplate u šibenskom kazalištu

Nakon 17 godina, koliko je prošlo od selidbe Knjižnice u novi dom, korisnici plaćaju veću članarinu. 

- Učenicima i studentima je s 80 kuna otišlo na 90 kuna. Ostalima je sa 100 na 120. Malo više umirovljenicima. Oni će plaćati 75 kuna, a plaćali su 50, govori Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić", Šibenik. 

- Nije neka velika razlika, ako ćemo i dalje moći čitati knjige koje želimo, rekla je Marija Kovač

- To je normalno s obzirom na situaciju. Inflacija je prisutna u svim segmentima života, tako da nikakvo čudo, naglašava Edi Kapitanović.

Na poskupljenje usluga bili su, tvrde, prisiljeni.

- Doživjeli smo šok. Za srpanj nas je samo električna energija došla 84 tisuće kuna, rekao je Lakić.

U Knjižnici je poskupio i najam dvorane - s 500 na 700 kuna. U pandemiji nisu izgubili korisnike, pa vjeruju - neće ni sad.

Kazalište nije imalo tu sreću. Broj pretplatnika pao je s 300 na 190! No i oni su nakon dugo vremena morali podignuti cijene.

- Pretplata A je s 500 otišla na 600 kuna, a pretplata B s 250 na 300 kuna. Dakle, nisu nekakve velike razlike, govori Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku.

Suprotan primjer u katedralnom centru Civitas Sacra. Cijene su početkom pandemije čak i snizili!

- Na taj smo način željeli biti pristupačni svim posjetiteljima, unatoč novonastaloj situaciji. S uvođenjem eura nastavljamo s akcijskim cijenama koje će biti i dalje manje od redovnih cijena ulaznica, rekla je Antonia Milković, interpretatorica Centra "Civitas sacra".

Umjesto 60 kuna posjetitelji će i dalje plaćati 30. Šibenske tvrđave cijene nisu mijenjale. Članovi i dalje plaćaju 70 kuna, što im omogućuje slobodan ulaz i jeftinije ulaznice za događaje na tvrđavama te u Kući umjetnosti Arsen. 

- Za sada, što se tiče naših troškova, samo ćemo pokušati prilagoditi model poslovanja, tako da ne ide na štetu našim posjetiteljima. Potražit ćemo dodatne izvore financiranja, kao i dosad, naglasila je Gordana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture.

Jer prioritet je redoviti posjetitelj, a ne skupa ulaznica. Iako prodajom ulaznica teško mogu pokriti troškove programa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!