18:12 / 27.10.2020.

Autor: Vesna Mimica/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Utopije i spektakli malih plesnih priredbi

'Spektakl'

'Spektakl'

Foto: - / -

U ovotjednom pregledu aktualnosti na našoj suvremenoj plesnoj sceni vodimo vas u Zagrebački plesni centar i na Srednjoškolsko igralište.
U ovotjednom pregledu aktualnosti na našoj suvremenoj plesnoj sceni vodimo vas u Zagrebački plesni centar i na Srednjoškolsko igralište.

Zagrebački plesni centar
nastavlja s nizom premijernih plesnih naslova i repriza. Među njima je i 'Mala plesna priredba' koreografa Rajka Pavlića.

Plesači koreografa Rajka Pavlića u samo 30 minuta gledatelje privuku nevjerojatnom plesnom energijom pa ‘mala’ plesna priredba postane veliki plesni događaj. Riječ je o omnibusu različitih skladbi elektronske glazbe koje imaju sličnu a opet različitu ritmičku strukturu.

Iz Zadra je, pak, u Zagrebački plesni centar stigao Zadarski plesni ansambl s predstavom 'Gozd'. Nadahnuta plesnom ostavštinom i ritualima, koreografkinja Matea Bilosnić, plesačima daje zadaću rekonstrukcije pokreta kroz fotografije. To im omogućava kreiranje vlastitog plesnog jezika.

Zagrebački plesni centar ugostio je i premijeru predstave 'Playin' reality' kojom je bio otvoren festival Perforacije. Djelo se bavi igrama koje poznajemo iz djetinjstva, a potpisuju ga dramaturginja Jasna Jasna Žmak i koreografkinja Koraljka Begović.

Pred plesačima je bila jednostavna, ali i komplicirana zadaća stvaranja plesnog jezika koji nije puko prepričavanje pravila igre već i stvaranje novog plesnog vokabulara.

U okviru prošlogodišnjeg Koreospektra izvedena je na engleskom jeziku predstava ‘Utopija’ Martine Granić koju izvodi glumica i plesačica Mirta Polanović. Sada je gledamo premijerno na hrvatskom jeziku.

Riječ je o koreodrami koja govori o savršenom ženskom biću kojem je nametnuto da osjeća sve strahove i žudnje svijeta. Odbijajući nailazi na nove izazove, mirenja, ali i nove strahove.

Ugledni Zagrebački plesni ansambl na sceni Zagrebačkog plesnog centra izveo je predstavu 'Oko s površine' Aleksandre Mišić. Nastavak je to predstave 'Esbat', izvedene u okviru projekta Nevidljiva Savičenta ljetos na Festivalu plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu.

Predstava se bavila poviješću i mitovima mjesta i uključila je lokalno stanovništvo. ‘Oko s površine’ urbana je priča koja se bavi fragmentarnošću sjećanja i prevođenjem u neki drugi prostor i vrijeme.

Do kraja mjeseca očekuju se još premijere osstvarenja Petre Hrašćanec i Zrinke Lukčec - Kiko.

Predstava 'Spektakl' Studija za suvremeni ples odigrala se, pak, iza leđa Srednjoškolskog igrališta na betonskom terenu za košarku. Komad preispituje nasljeđe našeg najstarijeg ansambla suvremenog plesa uoči 60. obljetnice njihova postojanja.

Predstavu na violončelu prati Stanislav Kovačić što dodatno zaokružuje ljepotu, i zato je 'Spektakl' - spektakularan.

Pogledajte pregled aktualnosti s naše plesne scene koji prenosimo iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!