"Uz svu roditeljsku ljubav, prenio mi je i ljubav prema televizijskom poslu"

13.05.2022.

14:55

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/ HRT

Marin Marušić

Marin Marušić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Povodom dana Hrvatske radiotelevizije, u nedjelju na Prvom programu HTV-a od 20:05 sati premijerno će se moći pogledati zanimljivi dokumentarni film naziva "Čovjek od maloga mista", autora Mladena Čapina. Priča je to o Danijelu Marušiću, jednom od utemeljitelja Hrvatske radiotelevizije. 

Marin Marušić, rukovoditelj produkcijskog odjela Kultura Hrvatske radiotelevizije i sin Danijela Marušića, kaže kako je njegov otac apsolutno legenda Hrvatske radiotelevizije, te dodaje kako je Čapin imao izuzetno težak zadatak ukomponirati čitav Marušićev opus u 52 minute filma.

- Kao veliki znalac i odličan profesionalac u taj je film unio jednu emociju, a kada spojite emociju i profesionalnost, onda dobro obavite posao, rekao je.

Snimanje filma trajalo je, kazao je Marušić, dvanaestak dana na raznim lokacijama – od Osora na Cresu, preko Starigrada na Hvaru, Dubrovnika, Omiša i Splita, pa sve do Zagreba.

Dugogodišnjeg suradnika Danijela Marušića, Igora Zidića, s Marušićem je vezalo veliko prijateljstvo.

- Kod Danijela je tempo bio strašan, i oduvijek me čudilo odakle mu snaga da se nasmije u nekim trenucima, dodao je.

Projekata, naglasio je, na kojima je Danijel radio bilo je zaista mnogo.

- On se držao načela da samo onaj koji radi za dvojicu, zaista nešto radi, istaknuo je.

- Kao čovjek, dodaje, Danijel je bio veliki entuzijast, tako da je sa svojim projektima druge naprosto osvajao.

Među raznovrsnim projektima, nije se Danijel Marušić libio primiti niti političke satire. Kad govorimo o "Našem malom mistu", kultnu seriju koju je režirao, neke epizode koje su ugledale svjetlo dana u ono komunističko vrijeme teško da bi bile prikazane.

Pojedine scene, rekao je Marin Marušić, bile su izbačene kao neprimjerene, a epizodu "Borbena polnoćka" koja je bila zabranjena publika je ipak uspjela vidjeti.

- Puno ljudi me pita kako je to uspjelo uopće izaći van. Legenda kaže kako je moj otac tu epizodu onima koji su gledali podvalio pod neku drugu, a zapravo je ova išla u emitiranje. Ništa bez dišpeta,  poručio je.

Kultni status i popularnost serije, dodaje, zapravo je neshvatljiva i teško objašnjiva.

- Nevjerojatno je koliko se tu stvari složilo – fantastičan scenarij, fantastična režija, genijalni glumci, s onim ozračjem, rekao je.

-  Postoje tvrdnje kako, da nije bilo Hrvatskog proljeća, ne bi bilo ni "Našeg malog mista", rekao je.

No, Zidić smatra kako bi Danijel Marušić svejedno pronašao način da ju plasira u javnost.

- Nije mu bilo nemoguće nešto učiniti ni u teškim uvjetima, zato on i jest to što je bio. Da je 'Malo misto' nastalo u situaciji demokracije u društvu, ležernije, ne bi ni imalo to značenje koje je ovako izborilo. Svi smo ga osjećali kao nešto što govori o stvarima koje nisu dopuštene, a opet na način koje je čak i ono 'oko cenzorovo' moglo propustiti, poručio je Zidić.

Odrastanje iz redatelja ovako kultne serije, dodao je Marin Marušić, zasigurno je odredilo i njegov vlastiti profesionalni put.

- Uz svu roditeljsku ljubav koju sam od njega doživio, on me usmjerio i prenio mi tu ljubav prema televizijskom poslu. Vodio me po snimanjima praktički čim sam prohodao. Kad me pitao što bi želio biti, ja sam rekao 'producent, tata'. Na što je on rekao da prvo moram biti organizator, a tek se onda boriti da postanem to što želim,  zaključio je Marušić.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!