Varaždin: Započeli kreativni pothvati u Školi medijske kulture

18.08.2020.

14:08

Autor: Paula Poljak/Morandini/T.D./ HRT/Hina

default error photo
Predavanja, metodičke i video radionice, večernje projekcije filmova te jutarnje skupne rasprave o filmu, sastavni su dio Škole medijske kulture.
Više od 100 sudionika od utorka pohađa 13 radionica i seminarskih programa u sklopu 22. Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" koja se, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza do 28. kolovoza održava u Varaždinu.

Predavanja, metodičke i video radionice, večernje projekcije filmova te jutarnje skupne rasprave o filmu, sastavni su dio Škole medijske kulture, a sve to, ističu organizatori, Školu čini idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

Voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Sanja Zanki Pejić izrazila je zadovoljstvo što se škola treću godinu zaredom održava u Varaždinu, ali i što se uopće može održati, s obzirom na epidemiološku situaciju. Naglasila je kako je ove godine broj polaznika narastao, iako su očekivali suprotno.

- Jako nas veseli što nam više od polovice sudionika dolazi iz Varaždina i okolice, tako da su Varaždinci prepoznali važnost Škole medijske kulture, ali i sve beneficije koje im donosi rekla je Zanki Pejić dodavši kako naučeno može uvelike koristiti pri oblikovanju nastave, što se posebno važno pokazali prilikom nastave online.

Bez obzira na kojim akademijama ili fakultetima studirali, ono što, osim entuzijazma, povezuje mlade filmaše, rodni je Varaždin u kojem se radnja i događa.

- Može biti bilo koji grad, ali Varaždinci budu znali da je to Varaždin jer bavi se s nekakvim lokalnim problemima samouprave. Radnja je smještena u 2025. godinu, što je bliska budućnost. Nije se ništa puno promijenilo, ali su se neki problemi pojačali, objašnjava Vida Žagar, snimateljica i producentica.

- Tema je naizgled futuristička, to je bliska budućnost, ali zapravo je vrlo, vrlo aktualna danas, ističe Hana Kunić, Zora u filmu.

Kako se gubi i pronalazi povjerenje, što je i naslov filma, nazire se u sceni između Krste i djevojke mu Zore, koja se snima u obiteljskoj kući u varaždinskom kvartu Banfica.

- Krsto je djelatnik agencije, agencija je neka tvrtka u, udruga, organizacija u kojoj možete naručiti ljude koji vas slušaju, ljudima kojima možete reći sve svoje tajne. I Krsto na jednom od tih sastanaka, tj. ispovijedi čuje da jedan od njegovih klijenata drži djevojku zarobljenu u podrumu, govori Matija Benić, redatelj i koscenarist.

- I tu zapravo kreće njegova avantura, njegov odnos s djevojkom se mijenja, odnos s prijateljima i sve polako u njegovu životu ide nizbrdo, govori Jura Ruža, Krsto u filmu.

Kako film govori o aktualnim ekološkim temama, lokalna vlast i građani imaju razloga iščekivati njegovu premijeru u Varaždinu, nakon čega slijede festivali.

Polaznici Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!