Varaždinka Jana Knapić prva strankinja koja je dirigirala nekim zborom u Iranu

15.08.2019.

15:45

Autor: Paula Poljak Morandini/M.J./HRT

default error photo
Varaždinska profesorica klavira i zborovotkinja Janja Knapić prva je strankinja koja je dirigirala nekim zborom u Iranu.
Varaždinska profesorica klavira i zborovotkinja Janja Knapić prva je strankinja koja je dirigirala nekim zborom u Iranu. Plodonosni boravak za mladu dirigenticu i za teheranske glazbenike, dokaz je vječne spoznaje kako glazba i umjetnost svake vrste - ne poznaju granice.

Kad je mješoviti zbor Tonal, istoimene Muzičke akademije u Teheranu, zapjevao hrvatske popularne pjesme, pod dirigentskom palicom Hrvatice, publika je ostala bez daha.

- Da sam izabrala pjesme koje su ovdje jako dobro poznate, a to su Letovanić, Letovanić i Moja diridika od Emila Cossetta, koje koriste prsni registar, tzv. folklorni način pjevasnja koji u Iranu u zborskom muziciranju ne postoji, kazala je profesorica klavira i zborovotkinja Jana Knapić.

Brzo i zahvaljujući tehnici temeljenoj na emocijama, koju joj je prenio Branko Starc na Školi za zborovođe, svladali su iranski glazbenici hrvatske pjesme te izveli njima bis na oba koncerta. Janja Knapić, profesorica klavira u varaždinskoj Glazbenoj školi i odnedavno zborovotkinja, u Teheran je stigla zahvaljujući poznanstvu s iranskim kolegom na međunarodnom simpoziju Ars coralis u Zagrebu.

- Tako sam upoznala kolegu Milada Omranooa iz Irana koji se upoznao s mojim radom ovdje u Varaždinu s mojim varaždinskim zborovima i ponudio mi suradnju - da napravim jednu vokalnu radionicu sa njegovim zborom Tonal na Muzičkoj akademiji Tonal u Teheranu, objasnila je Knapić.

Za jednomjesečnog boravka, održala je nekoliko radionica s djecom i odraslima iz pjevanja i klavira, a sve je rezultiralo koncertom.

- Da moram birati bi li išla ponovo ili ne, naravno da bi išla, ponovila bi opet sve isto. A iranska publika je bila oduševljena našim hrvatskim pjesmama, istaknula je.

Iransko iskustvo prenijet će djevojačkom Ansamblu volkalne popularne glazbe na Glazbenoj školi te pjevačkom zboru Fakulteta organizacije i informatike - u svom Varaždinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!