Zovu ga Mali Beč i u njemu su Vrata Europe

16.03.2021.

07:56

Autor: Paula Poljak Morandini/Dobro jutro Hrvatska/IMS/HRT/S.M.

Vrata Europe

Vrata Europe

Foto: HTV / HRT

Varaždin zovu "mali Beč", a u njemu se nalaze i "vrata Europe". Stari grad nadaleko je prepoznatljiv zaštitni znak baroknoga Varaždina čiji je strateški položaj još od daleke povijesti važan za Europu.

Srednjovjekovna utvrda prvi put se spominje 1181. godine kao sjedište župana. Najstariji dijelovi arhitekture nastali su 200-ak godina poslije kada je bila u vlasništvu grofova Celjskih. Mnoge su se utjecajne europske plemićke obitelji tijekom niza stoljeća izmjenjivale kao vlasnici utvrde.

Talijanski graditelj Domenico del'Allio pretvorio je utvrdu u renesansni Wasserburg spreman za tada suvremene načine ratovanja. 

Sa zidovima ponegdje debelima i do dva metra te zbog položaja i okružja, grad je postao nedostupan za topovsku tanad te je postao najtvrđa utvrda Kraljevine Hrvatske.

- Štajerski staleži su 1543. godine zaključili da je Varaždin jedna od najvažnijih utvrda za obranu ne samo Hrvatske i Austrije, kako bismo danas rekli, od Osmanlija i njihovih prodora, nego i cijele Europe. Tako da su Varaždin nazivali u to vrijeme "vrata Europe" i zbog toga su i velik dio svojih financijskih sredstava uložili u izgradnju ovog obrambenog sustava, naglašava Spomenka Težak, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin. 

Obrambeni su se zidovi nastavljali prema gradskoj jezgri koju su štitili. Kad je Ungnad vjenčao svoju kćer za Tomu Bakača Erdoedyja, Stari grad je ostao u vlasništvu Erdoedya sljedeća tri stoljeća. Kako su Erdoedyji bili nasljedni župani, ondje su se održavale sjednice Županijske skupštine te je zasjedao Sabor u doba kad je Varaždin bio glavnim gradom, sve dok Erdoedyji nisu prodali dvorac Gradu Varaždinu.

- U utvrdi Staroga grada smješten je Gradski muzej Varaždin. Njezini posjetitelji mogu razgledati stalni postav Kulturno-povijesnog odjela. To je ujedno i najstariji odjel Gradskog muzeja koji je otvoren 16. studenog 1925. godine. Eto, nedavno smo proslavili 95. obljetnicu osnutka, a pripremamo se i za stogodišnjicu, kazala je Jelena Rančić, kustosica Gradskog muzeja Varaždin.

Stari grad je omiljeno odredište romantičnih šetača. Brojni turisti uvijek su iznova oduševljeni prepoznatljivom vizurom, ozračjem i bogatom povijesti.

- U samom postavu moguće je razgledati ambijentalne sobe iz različitih stilskih razdoblja i povijesnih razdoblja života koje su manje- više opremljene s inventarima varaždinskih gradskih obitelji i djelomično plemićkih obitelji. Moguće je razgledati stalni postav Moda i odijevanje kroz stoljeća, cehovsku sobu koja je iznimno popularna i ima svoj veliki edukativni značaj, dodala je Rančić.


U njegovu dvorištu, interijeru i eksterijeru danas se održavaju raznovrsni kulturni događaji, festivali, kazališne predstave i barokne večeri.

Današnji izgled duguje velikoj obnovi započetoj nakon posljednjeg potresa u Varaždinu 1982. godine. Naraštaji dolaze i odlaze, a graditeljsko umjetničko djelo renesanse ostaje. Iako se njegov okvir i doživljaj mijenjaju u skladu s razdobljima u danu i godini, uvijek je jednako čaroban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!