Festival koji već 28 godina u središte stavlja - glumca

07.09.2021.

15:04

Autor: Studio 4/IMS/V.M./Hina/HRT

'Djuka Begovic' u izvedbi glumca Srećka Ernesta Bereca

'Djuka Begovic' u izvedbi glumca Srećka Ernesta Bereca

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

U Slavoniji je u tijeku Festival glumca - manifestacija koja već dugi niz godina, točnije 28 godina u središte pozornosti stavlja upravo glumca i koja neke od najboljih kazališnih predstava u godini dovodi u Slavoniju čija publika rijetko ima priliku vidjeti predstave.

Iz Andrijaševaca se javila ekipa Studija 4:

U Županji je u subotu otvoren 28. festival glumca na kojem će do 11. rujna u vukovarsko-srijemskim gradovima Županji, Vinkovcima, Vukovaru, Iloku i Otoku biti izvedeno 20 predstava iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije.


Dvadeset predstava za festival je odabrao izbornik, glumac Ivica Pucar.


Ovogodišnji Festival glumca koji se drugu godinu zaredom uslijed pandemije koronavirusa održava u rujnu, umjesto u uobičajenom terminu u svibnju, na prigodnoj svečanosti u Dvorani Mladost u Županji, otvorenim je proglasima pročelnica za društvene djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić.


Predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović kazala je kako HDDU na Festival glumca dovodi najbolje hrvatske kazališne predstave zahvalivši publici u Vukovarsko-srijemskoj županiji što to prepoznaje i svaku predstavu nagradi toplim emocijama i pljeskom.


Domaćica 29. festivala glumca, kazališna glumica Ksenija Prohaska zahvalivši se HDDU što joj je povjerio tu čast koju su, istaknula je, prije nje imali kazališni velikani poput Fabijana Šovagovića, Zvonimira Torjanca, Nade Subotić, Relje Bašića i drugih.


- Puno mi je srce i hvala vam. Ovaj festival je započeo s ljubavi i podrškom koju su glumci dali, a publika im silno uzvratila istom ljubavi i podrškom, kazala je Ksenija Prohaska.


Glumce i posjetitelje pozdravio je i županjski gradonačelnik Damir Juzbašić, a prigodnim riječima obratio se i predsjednik Festivalskog vijeća, glumac Joško Ševo koji je ustvrdio kako je Festival glumca u svim kategorijama festival izvrsnosti.


- Izvrstan je po glumačkim ostvarenjima, on je u području izvrsnosti i u pogledu našeg ocjenjivačkog suda kao i po kakvoći publike koja nas gleda u ovih pet gradova, rekao je Ševo.


Istaknuo je kako je Festival glumca prestižan u glumačkom smislu jer su to nagrade struke i glumac se nalazi u središtu svih zbivanja na festivalu. 


- Glumac je izbornik festivala, glumac je domaćin, a glumci su i članovi ocjenjivačkog suda, podsjetio je Ševo.


U ime Ministarstva kulture i medija obratila se Iva Hraste Soče rekavši kako Festival glumca karakterizira emocija. 


- Svi osjećamo tu emociju i to je ono što je posebno kod ovog festivala, dodala je Hraste Soče.


Predstave prati Ocjenjivati ocjenjivački sud u kojem se nalaze glumci Ivica Zadro i Jakov Bilić te glumica Ana Marija Vrdoljak, a koji će na kraju festivala donijeti i odluke o dobitnicima nagrada ovogodišnjeg Festivala glumca.


Nakon prigodnim govora, izvedena je predstava 'Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)' Tarika Filipovića i Borisa Svrtana, u režiji Tarika Filipovića nastala u nastala u koprodukciji Kerempuha i FIJI grupe.


Festival glumca organiziraju Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Umjetnička organizacija "Asser Savus" iz Vinkovaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!