01:40 / 07.03.2018.

Autor: M.Š./HRT

Večer posvećena liturgijskim ostvarenjima

Zbor HRT-a, dirigent Robert Homen (Foto: Marija Štilinović)

Zbor HRT-a, dirigent Robert Homen (Foto: Marija Štilinović)

Foto: - / HRT

Zbor HRT-a pod ravnanjem Roberta Homena u svom ciklusu Sfumato u Hrvatskom glazbenom zavodu izveo je Liturgiju sv. Jovana Zlatoustog, Stevana Mokranjca.
Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Roberta Homena u svom ciklusu Sfumato sinoć je u Hrvatskom glazbenom zavodu izveo Liturgiju sv. Jovana Zlatoustog, Stevana Mokranjca. Kao solist nastupio je bas Toni Nežić.                            Cappella Odak, dirigentica Jasenka Ostojić (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Ipak, početak koncerta prepustili su gostima, mladom zagrebačkom mješovitom zboru Cappella Odak koji je pod vodstvom svoje dirigentice Jasenke Ostojić izveo pet Ave Maria – Sergeja Rahmanjinova, Arva Pärta, Vlade Sunka, Alfreda Schnittkea i Franza Xavera Biebla. Cappella Odak, nazvana prema skladatelju Krsti Odaku, djeluje pod okriljem udruge Collegium pro arte. Nastao jedinstvenim spojem pjevača dvaju ansambala, nagrađivanog ženskog zbora Cappella Zinka i nekadašnjih pjevača Zagrebačkih dječaka, zbor Cappella Odak, rezultat je dugogodišnjeg umjetničkog i pedagoškog rada dirigentice Jasenke Ostojić koja je diplomirala dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavla Dešpalja, kod kojeg je završila stručno usavršavanje kao stipendistica Fonda Lovro & Lilly Matačić. Redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje vodi Zbor i Komorni zbor Muzičke akademije, s kojima ostvaruje brojne operne i vokalno-instrumentalne projekte pohvaljene od strane javnosti i glazbene kritike. Kao dirigentica zborova i orkestara osvojila je desetke državnih i međunarodnih nagrada, među kojima su i dva europska Grand Prixa. Cappella Odak prvenstveno njeguje a capella zborsko pjevanje, ali i širinu repertoara, čiji se spektar proteže od renesansnih majstora pa sve do najsuvremenijih zborskih skladbi, koje su nerijetko ostvarenja upravo hrvatskih skladatelja. U ciklusu Sfumato Hrvatska radiotelevizija želi javnosti predstaviti i vrsne amaterske zborove koji su se kao takvim dokazali kako na hrvatskoj tako i na međunarodnoj sceni. Inicijativa je to koja podupire mlade u njihovu bavljenju glazbom, osobito zborskim pjevanjem.Pet skladbi posvećene Bogorodici bile su izvrstan uvod u glavni program večeri – Liturgiju sv. Jovana Zlatoustog, Stevana Mokranjca. Djelo koje je dovršio 1895. postalo je ubrzo, zacijelo zahvaljujući i nagradi najvišeg tijela Srpske pravoslavne crkve – Svetog arhijerejskog sabora – ne samo sastavni dio praktične liturgije, već i dijelom koncertnog zborskog repertoara. Ovo je jedno specifično djelo koje je istovremeno prožeto i  tradicijom istoka, ali i s nekim zapadnjačkim elementima koji su prisutni u Mokranjčevom komponiranju,  objašnjava maestro Homen i dodaje da su jednostavnost skladanja i vrlo velika muzikalnost, specifična za Mokranjca, doprinijele tome da je ova Liturgija istovremeno i koncertno djelo i svakodnevna pravoslavna liturgija.


                                 Robert Homen ispred Zbora HRT-a (Foto: Marija Štilinovicć/HRT)

Robert Homen
(Kotor, 1972.), baštinik obiteljske tradicije bavljenja glazbom i zborom, i sam je rastao izložen upravo toj mistici, u monoteističkim panteonima Kotora i Sarajeva. Osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završio je u Sarajevu, smjer klavir. U tom razdoblju osvojio je nekoliko prvih nagrada na državnim natjecanjima kao mladi pijanist. Diplomirao je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je dobitnik Rektorove nagrade. Niz godina djeluje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, najprije kao zborovođa, a potom kao stalni operni dirigent.

Još od studentskih dana vrlo je aktivan na području zborskog muziciranja. Vodio je zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu – Palma, s kojim je osvojio brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima (četiri puta apsolutni prvak Hrvatske, zlatna plaketa i prva nagrada na natjecanju G. P. da Palestrina u Rimu, zlato na svjetskoj smotri zborova u Lavovu, i dr.). Trenutačno vodi Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb – Lira s kojim je gostovao širom svijeta (Europa, Australija, Izrael...). Redovito djeluje kao član stručnih komisija na natjecanjima vokalnih ansambala i smotrama puhačkih orkestara te drži seminare iz dirigiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Stalno je zaposlen kako docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!