Premijera drame "Tri sestre" u splitskom HNK

14.10.2022.

20:16

Autor: Zoran Kukilo/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Premijera drame "Tri sestre" u splitskom HNK

Premijera drame "Tri sestre" u splitskom HNK

Foto: Dnevnik / HRT

Kazališna sezona u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu otvara se večerašnjom premijerom drame Antona Pavloviča Čehova - "Tri sestre" u režiji Nenni Delmestre. U posljednjih gotovo 75 godina to je tek drugi put da tu dramu, jedno od kultnih djela svjetskog teatra, na splitskim daskama postavljaju - splitski umjetnici.

Tri najslavnije sestre svjetskog dramskog stvaralaštva na splitskoj pozornici. Sestre zarobljene u ruskoj provinciji i 120 godina nakon nastanka tog djela, inspiracija su kazališnim umjetnicima.

- Ljudi vole Čehova. Čitaju ga, čitali su ga, susretali su se s njim u školovanju, tako da sigurno ih zanima kako smo to napravili, ja se nadam da ćemo zadovoljiti njihova očekivanja, rekla je Katarina Romac, uloga Maše.

Ne sumnjamo u to. Mlađoj generaciji splitskih glumaca rad na ovom tekstu bio je poseban izazov.

- Jako sam zahvalna na ovoj prilici da u nekom svom mladom glumačkom životu igram jednu ovakvu ulogu koja je jako bitna, rekla je Monika Vuco Carev, uloga Olge.

- Bio mi je iznimni užitak igrati s Katarinom i Monikom i svim drugim kolegama, i tako igrati Čehova, vidjet ćemo što smo napravili, dodala je Ana Marija Veselčić, uloga Irine. 

Dramaturg Elvis Bošnjak želio je istodobno očuvati jezik pisca i osuvremeniti tekst koji je i nakon više od stoljeća u mnogočemu aktualan.

- Čehov nije samo pisac čija misao je na neki način nas odredila, jer je to misao koja nije statična koja zapravo putuje, jer se on stalno pitao što će biti za 100, 200 godina, kakav će to čovjek biti, kakvo čovječanstvo ostavlja, da li se može riješiti problem rata, to su sve stvari koje nas i danas opterećuju, naglasio je dramaturg predstave i uloga Veršinjina Elvis Bošnjak.

Jesmo li postali mnogo bolji ljudi, kakve je Čehov najavljivao - pita se i redateljica Nenni Delmestre.

- S obzirom na sve stvari koje se događaju, loše i dobre u komadu, ono što je konstantno je nada. Htjela sam raditi predstavu iz nade - jer što nam drugo preostaje, poručila je redateljica Nenni Delmestre.

Splitskoj publici svakako preostaje pogledati ovu predstavu koja će, uz večerašnju premijeru, samo do kraja listopada biti izvedena još četiri puta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!