Premijera filma o jedinom susretu Stepinca i Tita

20.04.2022.

10:29

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Javljanje Antonija Ćosić u središnjem Dnevniku HTV-a

Javljanje Antonija Ćosić u središnjem Dnevniku HTV-a

Foto: HTV / HRT

Jedini susret Josipa Broza Tita i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca dogodio se 4. lipnja 1945. u Zagrebu. Njihovu raspravu iz Titove rezidencije na Tuškancu redatelj Dominik Sedlar pretvorio je u film čija je zagrebačka premijera večeras. 

- Glavne su uloge povjerene su stranim glumcima - danski glumac Caspar Phillipson glumi Tita, a britanski glumac Dylan Turner - nadbiskupa Stepinca. Sve je na engleskom jer je namjera filma da ga pogleda što više ljudi, ne samo u Hrvatskoj, već i diljem svijeta. Redatelj Dominik Sedlar istaknuo je kako je bilo iznimno teško pronaći arhivsku građu dok se pripremao za ovaj film s obzirom na to da se i o Stepincu i o Titu malo toga zna prije 1945. Među povijesnim činjenicama Sedlar kao posebno zanimljivu ističe činjenicu da je nadbiskup Stepinac bio zaručen prije zaređenja, javila je Antonija Ćosić u središnjem Dnevniku HTV-a.

- Koliko god da sam ih istraživao, želio sam ih gledati iz jedne perspektive koja je humana i nije subjektivna ni na jedan ni drugi način, nego da ih objektivno vidim kao ljude koji su zanimljivi i koji su živjeli živote koji su bili rijetko zanimljivi, rekao je Dominik Sedlar, scenarist i redatelj filma "Razgovor".

U Dobro jutro, Hrvatska gostovali su glumci Caspar Phillipson i Dylan Turner, te redatelj Dominik Sedlar. Govorili su o filmu "Razgovor", koji će večeras biti premijerno prikazan, a govori o jedinom susretu nadbiskupa Alojzija Stepinca i maršala Tita koji se dogodio 4. lipnja 1945. 

O važnosti ovog filma koji je sniman na engleskom jeziku i za strano tržište, govorili su Phillipson koji je glumio Tita, Turner koji je glumio Stepinca, te redatelj Sedlar.

Sedlar je rekao da se odlučio raditi film na engleskom jeziku jer je većinu života proveo u Americi, a i kada se snimi film na engleskom, publika je šira i veće su šanse da ga vidi što više ljudi, ali i da se upozna s tematikom.

- Obojica su mi bili zanimljivi ljudi, kada sam ih istraživao. Svaki na svoj način, sa svojim uvjerenjima, pristupom životu i strasti koju su imala obojica, rekao je.

Obojica su, dodaje, obilježili hrvatsku povijest i bilo mu je zanimljivo snimiti film o razgovoru koji je obilježio hrvatsku povijest.

Phillipson je rekao da je već ranije surađivao sa Sedlarom na jednom filmu o holokaustu.

Turner se kasnije pridružio ekipi, a o ovom dijelu povijesti nije znao ništa.

- Počeo sam istraživati i ostao sam fasciniran, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!