Međunarodni dječji festival otvoren u Šibeniku

18.06.2022.

12:29

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

 Međunarodni dječji festival

Međunarodni dječji festival

Foto: Dnevnik / HRT

Međunarodni dječji festival u Šibeniku, 62. po redu, svečano je otvoren na Trgu Republike Hrvatske glazbenom predstavom "Napokon orkestar" u režiji Petre i Paole Radin, a u izvedbi Zagrebačke filharmonije.

Na otvorenje su došli ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te posebni savjetnik predsjednika RH za kulturu, Zdravko Zima i ministar pravosuđa Ivan Malenica.

U protokolu je sudjelovao festivalski dječji zbor Zdravo maleni i polaznici Dramskog studija i radionice Ivana Jelić pri Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku pod čijim se okriljem Međunarodni dječji festival i održava.

- Evo nas opet ovdje u punom broju nakon dvije pandemijske godine. Festival je išao i tada, naravno, ali nije to bio onaj žamor, onda predivna dječja vika. Ali, sad se vraćamo jači i veći, rekao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić i dodao kako su večeras u Šibeniku i djeca iz ukrajinskog grada Lavova.

- Gledajte djeco u budućnost, a mi ćemo se truditi da vam je osiguramo, poručio je.

- Festival je jako star, ali je i mlad. Star je po svom kontinuitetu koji traje već šest desetljeća, a mlad je po onima koji ga kreiraju, ponajprije djeca, najvažniji protagonisti ovog festivala, kazao je Zdravko Zima, izaslanik Predsjednika Republike, pokrovitelja Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

Kratko se publici na svečanom otvorenju obratila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekavši kako joj je velika čast opet biti u Šibeniku, na otvorenju 62. Međunarodnog dječjeg festivala.

- Djeco uživajte, veselite se, i mi ćemo se veseliti s vama, dodala je.

Međunarodni dječji festival u Šibeniku traje do 2. srpnja. Bit će izvedeno 137 programa u 281 terminu.

HRT-ova novinarka Ivona Ramadža Čolić kazala je za Dnevnik HTV-a kako će Šibenik dva tjedna prštati kreativnošću. A 62. izdanje Festivala otvara se praizvedbom glazbene predstave "Napokon orkestar". Rađena je baš za otvorenje najdugovječnije smotre stvaralaštva za djecu, dodala je.

Šibenski Festival ima predznak međunarodni već desetljećima, a poklonit će se publici i ove godine ansambli iz čak devet država.

U Šibenik stiže i 150 djece iz Ukrajine - iz glazbeno-umjetničke škole u Lavovu.

Radionice, koje su najvredniji dio festivala, u njih 42 upisano je više od osamsto mališana.

Nakon dvije pandemijske godine vraćena je velika tribina na trg s kapacitetom od šesto posjetitelja.

Večeras u 21.15 uključit će se u Krešimirovu gradu i HRT-ove kamere. Otvorenje Festivala možete pratiti uživo na Trećem programu HRT-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!