09:26 / 17.04.2018.

Autor: E.L.S./J.P./HRT

Vegetarijanka ili Canzoni d'una volta

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jasna Pogačnik izdvojila je ovaj tjedan knjige Vegetarijanka južnokorejske autorice Han Kang i Canzoni d'una volta Vlade Simcicha Vave.
Književna kritičarka Jagna Pogačnik izdvojila je ovaj tjedan knjige Vegetarijanka južnokorejske autorice Han Kang i Canzoni d'una volta Vlade Simcicha Vave.

Han Kang jedna je od najcjenjenijih suvremenih južnokorejskih autorica. Objavila je nekoliko romana, novela i kratkih priča. Engleski prijevod romana Vegetarijanka ostvario je golem međunarodni uspjeh te 2016. osvojio nagradu „Man Booker International".

Mlada Koreanka Yeong-Hye živi sa svojim mužem uobičajenim i dosadnim životom u Seulu; nakon jednog kaotičnog sna odluči postati vegetarijanka i uklanja sve životinjske proizvode iz stana.

Nakon što izgovori rečenicu: "Imala sam san," što zvuči kao njezina odluka da nešto promijeni i iskaže pobunu sve se mijenja; u Južnoj Koreji, naime, vegetarijanstvo se smatra neprihvatljivim.

Vegetarijanstvo donosi i druge promjene i širenje granica slobode - prestaje nositi grudnjak, sve manje spava i govori te želi živjeti životom biljke. Njezina obitelj je šokirana, žele je vratiti u 'normalnost', osjećaju se uvrijeđenima i pogođeni njezinom promjenom.

Vegetarijanka je priča o obitelji, braku, sestrinskom odnosu (Yeong-Hye je odbacila društvene konvencije, a njezina sestra joj to ne može oprostiti), priča o sramoti, požudi, moći, odnosu prema drugome, o tome kako je netko unutar obitelji zlostavljan jer je odlučio biti drukčiji, svoj.

Paradoksalno je što je junakinja izložena nasilju premda želi biti posve nenasilna i na neki način nevidljiva, poput drveta; njezina obitelj staje na muževu stranu. Bračno i obiteljsko nasilje jedan je od slojeva ovog romana.

Imamo li pravo donijeti odluku o svom životu, a da oni oko nas to ne shvate kao napad i izdaju, jer misle da najbolje znaju što je za nas dobro, imamo li pravo 'imati san'?

Vlado Simcich Vava - Canzoni d'una volta

Vlado Simcich Vava je riječki rock muzičar, aktivan na sceni preko trideset godina. Surađivao s grupama Laufer, En Face, Blagdan Band, Turisti. Utemeljitelj je neformalne književne skupine Ri Lit koja djeluje od 2012. godine kroz nastupe i zajedničke zbirke. Objavio zbirku priča "Odstranjivač ljubavi" i  roman "Srce od gume".

Canzoni d'una volta je zbirka autobiografskih priča, njih 26 i četiri koje su svojevrstan bonus, vodi nas u riječke osamdesete i devedesete i autor u njima obrađuje svoje odrastanje uz pop i rock kulturu.

U središtu je glazba koju pripovjedač otkriva kao slušatelj, radijski voditelj, novinar i gitarist.

Oživljava jedno vrijeme, bendove, koncerte, nogometne utakmice, riječku scenu, ali pripovijeda i o suvremenosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!