Vejzovićeva trajna umjetnička inspiracija i preokupacija bila je ljudsko tijelo

01.10.2022.

20:00

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Fadil Vejzović

Fadil Vejzović

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

U 80. godini umro je akademski slikar i grafičar Fadil Vejzović. Njegova trajna umjetnička inspiracija i preokupacija bila je ljudsko tijelo, po čemu će ostati zapamćen u povijesti hrvatske umjetnosti.


Posljednja izložba Fadila Fejzovića postavljena je u ožujku ove godine u Galeriji Josip Račić koja je bila premalena za sve koji su se željeli susresti s velikim umjetnikom, zagrebačkim klasikom, diskretnim čovjekom, suptilnim gospodinom. Tijelo je i ovaj put bilo u središtu njegova zanimanja, kao i na mnogim izložbama prije ove posljednje.

- Bavim se ljudskim tijekom i nastojim ga oživjeti kao što je Pigmalion oživio svoju skulpturu od bjelokosti i stvorio je živom, kazao je Fadil Vejzović.

- On je prije svega bio izvanredan crtač, ali naravno i slikar i grafičar, ali ta crtačka disciplina, taj nerv crtača se osjećao u cijelom njegovom opusu, kazao je Igor Zidić, povjesničar umjetnosti.

- Fadil Vejzović je bio ne samo veliki autor u likovnome jeziku nego i čovjek s jednim gospodskim stilom prolazio je kroz život, kazao je Milan Bešlić, likovni kritičar.

- Postigao je iznimno visoku razinu estetskih dosega u oba medija u kojima se najčešće i najduže izražavao, dodao je.

Bio je odličan grafičar i grafički dizajner. Tijekom cijele umjetničke karijere bavio se i ilustracijom te surađivao s brojnim nakladničkim kućama.

- Sjećam se kad se pojavio sedamdesetih, vratio se iz Njemačke, bio je zapravo ilustratorska zvijezda, donio je tehnologiju air brusha i radio senzacionalne ilustracije za magazin Start, kazao je Vatroslav Kuliš, slikar.

- Bio je zaljubljenik u Dubrovnik kojega je često slikao, bio je zaljubljenik u jedrenje, u otok Šipan, gdje smo zajednički surađivali, bio je vezan za to područje, rekao je Andrija Seifried, kolekcionar

Snaga dinamika, kreativnost i vitalnost - izvandreno crtačko umijeće te preokupacija ljepotom i tijelom - nešto je po čemu ćemo pamtiti ovog iznimnog umjetnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!