08:50 / 01.11.2019.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/M.Š./HRT

Veličanstveno otvaranje Kanconijera

Cornelia Ptassek, Tomislav Fačini, Olga Milićević (zborovođa Zbora RTS-a) i Krešimir Stražanac

Cornelia Ptassek, Tomislav Fačini, Olga Milićević (zborovođa Zbora RTS-a) i Krešimir Stražanac

Foto: - / -

Uoči blagdana Svih svetih, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a uz Zbor RTS-a, pod ravnanjem Tomislava Fačinija, izveli su u Lisinskom nesvakidašnji rekvijem – 'Njemački rekvijem' Johannesa Brahmsa.
Uoči blagdana Svih svetih, Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizija (HRT) pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, izveli su u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nesvakidašnji rekvijem – Njemački rekvijem, za soliste, zbor i orkestar, op. 45 Johannesa Brahmsa.

Na prvom koncertu iz zajedničkog ciklusa Kanconijer, Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a u izvedbi se pridružio i Zbor Radio televizije Srbije te vrsni solisti, njemačka sopranistica Cornelia Ptassek i hrvatski bas bariton Krešimir Stražanac.

Glazbeni doživljaj koji Brahms pruža je stvarno nevjerojatan, jer je u sedam stavaka se izmjenjuju epizode sasvim kontrastne naravi, ali uvijek zapravo s nekom istom podlogom,  kazao je Tomislav Fačini. Treba imati boje, treba se izdići iznad nekih tipičnih sfera koje se recimo vide u operama ili nešto, tu ima jako puno intimnih dijelova, ali i jako puno moćnih trenutaka,  nadovezao se Krešimir Stražanac.

Potresen majčinom smrti, Johannes Brahms napisao je neliturgijski rekvijem. Tekst je izabrao iz Biblije u njemačkom prijevodu Martina Luthera. Zapravo je na nekakav simbolički način dobro pogođen upravo u vrijeme uoči blagdana Svih svetih i Dušnoga dana, jer govori o jedinstvu kršćanstva jer imamo jedno djelo na Lutherov tekst, na biblijski tekst u Lutherovom prijevodu koji izvode zbor i orkestar iz Hrvatske i zbor iz Srbije, naglasila je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a.

Prva tri stavka Njemačkog rekvijema premijerno su izvedena u Beču 1867. godine, premijera šest stavaka u Bremenu sljedeće godine dočekana je ovacijama. Cjelovita verzija izvedena je u Leipzigu 1869. te ustoličila Brahmsa kao jednog od najutjecajnijih skladatelja toga vremena.

Puna dvorana Lisinski snažnim pljeskom i ovacijama nagradila je sve sudionike, kako soliste tako i sve ansamble koji su svima u dvorani priredili večer koja je bila i više nego dostojan uvod u blagdan Svih svetih, ali i obilježavanje Dana reformacije (31. listopada).

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu, urednice Zrinke Matić, na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT - HR3), a prije koncerta slušatelji Hrvatskog radija mogli su čuti i kratke razgovore s maestrom Fačinijem i Krešimirom Stražancem. Televizijska snimka koncerta urednice Marije Ramljak i redateljice Vesne Fijačko Fodor emitirat će se u terminu rezerviranom za klasičnu glazbu na jednom od programa Hrvatske televizije.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!