12:35 / 20.05.2020.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/Kultura s nogu/V.M./HRT

Velik uspjeh Roberta Perišića na američkom tržištu

-

-

Foto: - / -

Jezik je prepreka koju mnogi pisci malih zemalja teško prelaze, no Robert Perišić, kao jedan od naših prevođenijih pisaca, već drugi put objavljuje na američkom tržištu, najvećem u svijetu.
Jezik je prepreka koju mnogi pisci malih zemalja teško prelaze, no Robert Perišić, kao jedan od naših prevođenijih pisaca, već drugi put objavljuje na američkom tržištu, najvećem u svijetu.

Nakon međunarodnog uspjeha romana ‘Naš čovjek na terenu’ Roberta Perišića, koji je objavljen na desetak jezika diljem svijeta, za njegov drugi roman ‘Područje bez signala’ postoji jednako zanimanje inozemnih izdavača i trenutačno se prevodi na više jezika.

Prije nekoliko tjedana objavila ga ugledna izdavačka kuća Seven Stories Press iz New Yorka.

- Sigurno da je jako važno kad knjiga prelazi granice i kad se vidi i da komunicira i s udaljenim čitateljem. To znači valjda i da je došlo do nekog jezika literature koji je univerzalan, rekao je Perišić za Vijesti iz kulture:

Uspjeh romana ‘Naš čovjek na terenu’ na američkom tržištu utro je put romanu ‘Područje bez signala’. Promotivna je turneja zbog pandemije odgođena, no objavljena je književna kritika u cijenjenom New York Timesu, i to izrazito pohvalna.

- Ken Kalfus, koji je autor novinske kritike, ali i prozni pisac, jako se pozitivno izrazio o romanu, prepričao je bazično radnju i usput je na neki način davao svoj pozitivan sud o pripovijedanju, prepričao je Perišić.
When the Town’s Future Is an Obsolete Factory
Na američkom je tržištu tek dva tjedna, no roman ‘Područje bez signala’ već je objavljen u Francuskoj, a sljedeće godine moći će ga čitati i Talijani.

- To je vjerojatno jedna od najvećih nagrada koje izdavač može dobiti - kad se knjiga njegovog autora prevede i objavi na bilo kojem drugom jeziku. Produktivno je vidjeti kako strani izdavači cijene literaturu s ovih prostora, napominje izdavač Ivan Sršen iz naklade Sandorf.

I dok njegova proza polako osvaja svjetske književne sladokusce, Robert Perišić uskoro će objaviti i knjigu poezije ‘Siromašni čovjek kojeg boli glava’, a piše i novi roman koji publika željno iščekuje.

Roberta Perišića ugostili smo i u u prvom izdanju emisije Kultura s nogu nakon dvomjesečne pauze, koja se sada emitira subotom u 16,10 sati na HTV1:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!