11:49 / 19.04.2019.

Autor: Inja Svetl/V.M./HRT

Velika izložba Šebaljevih radova – mnogi se prikazuju prvi put

-

-

Foto: - / -

Jednom od najvećih hrvatskih slikara Ivi Šebalju, Moderna galerija u Zagrebu posvetila je izložbu 'Slikarski memento'. Publika može vidjeti 52 djela - mnoga od njih prvi su put predstavljena javnosti.
Jednom od najvećih hrvatskih slikara Ivi Šebalju, Moderna galerija u Zagrebu posvetila je izložbu 'Slikarski memento'. Publika može vidjeti 52 djela nastala u njegovu posljednjem stvaralačkom razdoblju, od 1994. do 2001. Mnoga od njih prvi su put predstavljena javnosti.

Samozatajan i introvertiran, Ivo Šebalj prvu je izložbu postavio tek u svojim šezdesetim godinama. Okrenut sebi u svojoj sobi-atelieru, neumorni stvaralac je ljepote koji sve dokazuje slikarstvom.

Odmah nas dočekuje javnosti nepoznati diptih 'Moj memento na barbarstvo u crkvi u Kninu' kojim reagira na strašna ratna stradanja. I tu smo već uvučeni u propitivanje Šebaljeva rukopisa.

- To je apstrakcija, ali iz svake slike izvire i tračak simboličke figuracije. Uvijek ćete na slici naći jedan tračak figuracije. Ja bih ga svrstala u ladicu nesvrstanih umjetnika čije je djelo veličina sama po sebi, napominje ravnateljica Moderne galerije i kustosica izložbe Biserka Rauter Plančić.

Šebalj je dugo bio odvojen od svijeta javnosti, od publike. 'Moj odnos prema slikarstvu odnos je prema životu, to postaje isto,' govorio je i slikao enormnom stvaralačkom energijom.

- To je dijalog sa metierom koji mu je poznat, koji je težak, kojeg ne želi profanirati na razini efekta, dosjetke. Dubio je problem slikarstva u vremenu u kojem se tvrdilo da ga neće biti, da je kraj slikarstva. Možda i ova izložba pokazuje da nije kraj našeg slikarstva, nego da je ovo dio europske likovne baština, komentira koautor izložbe dr. art. Nenad Fabijanić.

Tako i ova djela sazdana prema Šebaljevim osobnim misaonim, moralnim, estetskim i strukovnim načelima potvrđuju njegovu povijesnu ulogu u hrvatskom slikarstvu 20. stoljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!