14:43 / 23.04.2018.

Autor: V.M./I.S./HRT

Velikan mađarskog modernog slikarstva u Modernoj galeriji

József Rippl-Rónai

József Rippl-Rónai

Foto: - / -

Nakon što je u Pečuhu otvoreno obnovljeno Hrvatsko kazalište, uzvratni susret mađarske i hrvatske kulturne scene priređen je u Zagrebu – postavljena je, naime, izložba Józsefa Rippl-Rónaia.
Nakon što je u Pečuhu otvoreno obnovljeno Hrvatsko kazalište, uzvratni susret mađarske i hrvatske kulturne scene priređen je u Zagrebu – postavljena je, naime, izložba Józsefa Rippl-Rónaia, nazvana 'Prvi majstor mađarskog modernog slikarstva'.

Rippl- Rónai, velikan mađarskog modernog slikarstva, stvarao je na prijelazu između 19. i 20. stoljeća, težio je novim stilovima i eksperimentirao, a dugo je boravio u Parizu, gdje je, prije povratka u domovinu, bio ponajviše cijenjen među umjetnicima francuske secesije.

Osamdesetak antologijskih djela umjetnika koji je otvarao nova poglavlja u mađarskom slikarstvu, stižu iz fundusa njemu posvećenog muzeja u rodnom Kapošvaru.

Rippl- Rónai pokrenuo je modernizam u Mađarskoj. U Francuskoj je upoznao najmodernija strujanja, a nakon povratka bio je prvi koji je taj europski svjetonazor donio u Mađarsku i iz svoje slobodne vizure stvarao novu sliku modernoga građanstva,  kaže suautorica izložbe Melinda Geger.

Ovo je prvo prikazivanje radova tog umjetnika u Hrvatskoj i mislim da će biti veliko iznenađenje za publiku, a vjerujem i za stručnu javnost,  napominje suautorica izložbe Biserka Rauter-Plančić.

Kulturnom suradnjom između Hrvatske i Mađarske možemo biti vrlo zadovoljni,  istaknula je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen KoržinekVažno je naglasiti da se ta izravna veza između Hrvatske i Mađarske, između velikih gradova, ali i između mnogih naših manjih, pograničnih gradova, razvija na svim područjima.
Pečuh: svečano otvoreno jedino hrvatsko kazalište u inozemstvu Moramo raditi na kulturi jer je kultura ona koja nam pomaže da otkrijemo naše zajedničke vrijednosti, a onda i zajedničke interese koji zapravo vode do rješavanja svih ostalih problema,  rekao je mađarski ministar ljudskih resursa dr. sc. Zoltan Balog.

Tek što je otvorena ta velika izložba, već se pripremaju novi projekti kulturne suradnje između dvije zemlje.

Izložba ostaje otvorena do 13. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!