Veliki Jan Fabre u Dubrovniku „režira“ Senku Bulić

04.06.2021.

12:25

Autor: Sandra Lacković/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Noćni pisac"

"Noćni pisac"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Jedan od najinovativnijih i najsvestranijih svjetskih umjetnika Jan Fabre u Dubrovniku priprema proslavljenu predstavu "Noćni pisac"

Nakon desetak zemalja "Noćni pisac" Jana Fabrea stigao je u Hrvatsku, točnije u Kazalište Marina Držića. Na jednu od završnih proba uoči večerašnje premijere, pustio je i ekipu Vijesti iz kulture koja je prva snimila kadrove dugoočekivane predstave:

Dnevnici su to koje je pisao Jan Fabre, putovanje od umjetnikove mladosti pa do danas. Tekstove o životu, ljubavi, umjetnosti čita i izvodi Senka Bulić.


- Gledao sam Senku proteklih 15 godina u raznim predstavama, mislim da je najbolja hrvatska glumica, bez sumnje, velika glumica i žena, izjavio je Fabre.


Jan Fabre istodobno je pripremao hrvatsku i slovensku premijeru - u Antwerpenu je radio sa Senkom Bulić i prvakom ljubljanske drame Markom Mandićem.


- Bio je to dobar stvaralački proces, oni se znaju otprije i poštuju. Ja sam se prebacivao sa slovenskog na hrvatski jezik i radio istodobno dvije verzije, dodao je Fabre.

Senka Bulić

Senka Bulić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

"Noćnog pisca" do sada je postavio u desetak zemalja. Svaki put radi iznova i sve prilagođava glumcu.


- Za mene je čudesno da radim s tako velikim umjetnikom. On meni daje upute, govori mi o umjetnosti, ja iz tog izvora saznajem sve, a s druge strane gledam njegov perfomans sa 30 godina, on je tu u gledalištu, stalno sam se ježila, rekla je Senka Bulić.


Ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić istaknuo je da je velika privilegija imati ovakvog umjetnika u Kazalištu Marina Držića.


- To je prva velika međunarodna suradnja s kazalištem iz inozemstva, s kompanijom Jana Fabra iz Antwerpena, napomenuo je Tišljarić.


Premijera "Noćnog pisca" bit će u večeras, 4. lipnja, u Kazalištu Marina Držića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!