18:21 / 25.02.2019.

Autor: Jana Haluza/V.M./HRT

Veliki povratak hrvatske sopranistice svjetskog glasa

Lana Kos

Lana Kos

Foto: - / -

Nakon punih 10 godina na pozornicu zagrebačkog HNK-a, nastupom u premijernoj operi 'Trubadur', vratila se svjetski poznata hrvatska sopranistica Lana Kos.
Nakon punih 10 godina na pozornicu zagrebačkog HNK-a, nastupom u premijernoj operi 'Trubadur', vratila se svjetski poznata hrvatska sopranistica Lana Kos.

Premda je posljednji put u zagrebačkom HNK 'Trubador' Giuseppea Verdija izveden ne tako davno, godine 2011., bila je to i prva premijera u ovoj sezoni pod dirigentskim vodstvom novog ravnatelja Opere -  Marcella Mottadellija.

Libreto s početka 15. stoljeća ovdje je smješten u veličanstveni u scenski dekor i raskošne kostime 19. stoljeća, a tom se produkcijom na pozornicu domaću scenu vratila se naša ugledna operna umjetnica Lana Kos: I to s ulogom koju zaista volim i osjećam i u grlu i u tijelu. Prošle godine sam je 25 puta otpjevala u Grazu na otvorenju sezone i u Bernu u Švicarskoj,  kaže Lana Kos.

Nju je za ulogu Leonore angažirao dirigent Marcello Mottadelli, kojemu je ovo u mandatu ravnatelja zagrebačke opere prva premijera kojom ravna:
'Trubadur' je posebna opera, uz 'Rigoletto' i 'Travijatu' čini drugu fazu Verdijeva stvaralaštva. Osjećam da je to glazbeni most između donicetijevskog belcanta, koji utjelovljuje Leonora, i verizma u liku Azucene,  smatra Mottadelli.

Izražajni sopran Lane Kos savršeno se stopio s bogatim vokalnim rezonancama njezina partnera na sceni, talijanskog tenora Renza Zuliana kojega zagrebačka publika dobro poznaje: Stigao sam ovdje godine 1994. i debitirao na ovoj istoj sceni, baš u ulozi Manrica,  prisjeća se Zulian.

Dok je Zulian već četiri sezone redoviti gost u Zagrebu, na tim je daskama u petak prvi put nastupio rumunjski bariton Lucian Petrean: Od srca zahvaljujem maestru Mottadelliju s kojim sam vrlo dobro surađivao u bukureštanskoj Operi, a on mi je i predložio da dođem ovamo,  napomenuo je Petrean.

Međunarodnu opernu produkciju obilježila je dinamična režija Francuza Arnauda Bernarda, kojemu je ovo četvrta predstava u Zagrebu: Sve se događa u glavi ostarjelog Napoleonova generala, grofa Lune, tijekom španjolskog rata za neovisnost, u doba kad je Goya naslikao svoju poznatu sliku '3. svibnja 1808.' koja prikazuje egzekuciju španjolskih pobunjenika,  objašnjava redatelj Bernard.

Jedina stalna članica Zagrebačke opere među glavnim ulogama je mezzosopranistica Sofia Ameli Gojić u ulozi Ciganke Azucene: To što se može toliko emocija dati u toj ulozi, to mi je fantastično, a ova režija apsolutno potiče to davanje,  kaže Sofia Ameli Gojić.

Novi zagrebački 'Trubadur' po mnogočemu je uspjela predstava, a sličnih se naslova 'željeznog repertoara' zagrebačka publika doista zaželjela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!