Veliki projekti suradnje Mađarske i Hrvatske

10.12.2019.

11:25

Autor: V.M./Hina/HRT

default error photo
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i njezin mađarski kolega Miklós Kásler potpisali su Program kulturne suradnje u 2020. godini - posebno su istaknute dva velika projekta: izložba 'Zagreb – Budimpešta' te Miroslava Kraljevića u Budimpešti.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i njezin mađarski kolega Miklós Kásler potpisali su Program kulturne suradnje u godini hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe - posebno su istaknute dva velika projekta:  izložba 'Zagreb – Budimpešta' te velika izložba djela Miroslava Kraljevića u Budimpešti.

- Kraljevićeva izložba bit će postavljena u Mađarskome nacionalnom muzeju u organizaciji zagrebačke Moderne galerije, zatim tu je veliki projekt koji zajednički organizira mađarska i hrvatska strana - po uzoru na izložbu 'Zagreb – Beč' radi se izložba 'Zagreb – Budimpešta', najavila je ministrica Obuljen Koržinek.

Izložba 'Zagreb – Budimpešta' bit će središnji događaj hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a, a s hrvatske strane pokretač i organizator toga projekta je Galerija Klovićevi dvori.

Ministrica kulture dodala je da će u Mađarskoj više puta gostovati i Hrvatsko narodno kazalište Zagreb i ansambl Lado, a istaknula je i izvrsnu suradnju na zaštiti i promicanju kulturnih programa nacionalnih manjina u Hrvatskoj i Mađarskoj, te izrazila veliku zahvalnost zbog pomoći koju je mađarska strana pružila Hrvatskome kazalištu u Pečuhu.

Mađarski ministar ljudskih resursa Miklós Kásler, u čijem je djelokrugu i resor kulture, zahvalio je hrvatskoj kolegici što ga je pozvala i potvrdio da su, nakon pregovora, uspjeli dogovoriti i potpisati ovaj program suradnje, te zaključiti da su hrvatsko-mađarske kulturne veze u posljednje vrijeme vrlo dinamične na svim područjima kulture, bilo da je riječ o izvedbenim umjetnostima i djelatnostima, obrazovanju, baštini ili o nacionalnim manjinama.

- Potpisali smo program koji je zapravo proširio područja suradnje u kulturi. Vjerujem da će se tijekom vašeg predsjedanja otvoriti još mogućnosti za zajedničke manifestacije i događaje, izjavio je ministar Kásler.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!