10:08 / 09.09.2019.

Autor: Anja Cerar/V.M./HRT

Veliki španjolski pisac F. Aramburu otvorio 7. FSK

-

-

Foto: - / -

Sedmo izdanje Festivala svjetske književnosti sinoć je u Zagrebu svečano otvoreno razgovorom s jednim od najvažnijih suvremenih španjolskih pisaca Fernandom Aramburuom.
Sedmo izdanje Festivala svjetske književnosti sinoć je u Zagrebu svečano otvoreno razgovorom s jednim od najvažnijih suvremenih španjolskih pisaca Fernandom Aramburuom.

Prepuna velika dvorana Hrvatskog glazbenog zavoda dokazuje da interes za knjigu u Zagrebu itekako postoji. U fokusu je ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti književnost španjolskog jezika, pa je tako festival uveličao jedan od najvažnijih španjolskih pisaca današnjice, autor višestruko nagrađivanog romana 'Patria' Fernando Aramburu.

- Prvi sam put u Zagrebu, iznimna mi je čast biti na ovakvom svjetskom književnom festivalu. Drago mi je što se i hrvatskoj publici svidio moj roman 'Patria', koji govori o tragičnoj povijesti iz perspektive devet protagonista, kaže Aramburu

Uz Aramburua, u Zagrebu će ovih dana o književnosti govoriti i brojni drugi istaknuti pisci: Dolaze nam gosti s tri kontinenta, iz dvadeset i jedne zemlje, napominje programski direktor festivala Seid Serdarević.

Među njima je i nova pjesnička zvijezda Elena Medel, koja je došla u Zagreb na rezidenciju za mlade pisce, u programu Read Me I am Yours i ondje radi na novoj zbirci poezije, te kolumbijski književnik George Mario Angel Quintero: Aktualne teme u mom su radu, nažalost, katastrofe. Posebno u poeziji koju pišem na španjolskom, i to na političkoj, društvenoj i svakoj mogućoj razini. Patimo od problema koje stvara planet, ali i naši vođe, izjavio je Quinetro.

Izvanredan književni program prate i brojni koncerti, izložbe, filmovi te radionice. Festival traje do 14. rujna, a zagrebačka i splitska publika dotad imaju zaista rijetku i vrijednu priliku iz prve ruke doznati više o intrigantnim i svjetski relevantnim djelima suvremene književnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!