Veliki vodič kroz nova izdanja na Interliberu

11.11.2019.

13:52

Autor: V.M./Hina

Arhivska fotografija (Davorin Višnjić/PIXSELL)

Arhivska fotografija (Davorin Višnjić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, koji okuplja najvažnije nakladnike i knjižare, održat će se od 12. do 17. studenog na Zagrebačkom velesajmu. Paviljone te Kongresnu dvoranu Velesajma ispunit će više od 380 izlagača iz 13 zemalja.
Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, koji okuplja najvažnije nakladnike i knjižare, održat će se od 12. do 17. studenog na Zagrebačkom velesajmu. Paviljone te Kongresnu dvoranu Velesajma ispunit će više od 380 izlagača iz 13 zemalja.

Svečano otvorenje sajma bit će 12. studenog u 11 sati u 6. Paviljonu, a ove godine predstavljaju se izdavači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Rusije, SAD-a, Slovenije, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Ove godine, naglašava organizator, bilježi se povećanje broja izlagača za 18 posto, a izložbenog prostora za pet posto.  Posjetitelje očekuju predstavljanja novih knjiga domaćih i inozemnih autora, druženja i razgovori s književnicima, čitaonice i radionice, dodjele književnih nagrada, aukcije starih knjiga, kvizovi, glazbeni program te stručni susreti nakladnika, knjižara i knjižničara.

Premium program će ugostiti poznate pisce, a uređuju ga eminentni urednici hrvatske književne scene. Novost Premium projekta je Interliber slušaonica audio knjiga. Više od 200 svakodnevnih pratećih programa razmješteni su na četiri lokacije: dvorane na galeriji paviljona 5, pozornica u paviljonu 6, Kongresni centar Zagrebačkog velesajma te otvoreni prostor.

Izdvojena tema ovogodišnjeg Interlibera je ‘Znanje i učenje’, čemu su posvećeni petak i subota . U Kongresnom centru ZV-a održavat će se Sajam hrvatskog obrazovanja, Sajam svjetskog obrazovanja i konferencija Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, a predstavit će se više od 50 izlagača iz Hrvatske i svijeta.

Interliber je uključen u Knjigodar, akciju darivanja knjiga školskim knjižnicama Hrvatske udruge školskih knjižničara, u kojoj se putem natječaja svake godine popunjava knjižni fond odabrane školske knjižnice s ciljem podizanja svijesti o njihovoj važnosti za izgradnju društva znanja. Ove godine knjige će dobiti Osnovna škola kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice.

‘Ovca u kutiji’ je književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu, a dodjeljuje se od 2005. godine. To je jedina nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Nagrada će biti dodijeljena se u subotu, 16. studenog na pozornici u paviljonu 6.

Ulaz na sajam Interliber je besplatan. Parking za sve posjetitelje s južne, zapadne i istočne strane Zagrebačkog velesajma je besplatan. Hrvatske željeznice, posjetiteljima sajmova odobravaju 40 posto popusta na cijenu povratne karte.

Pogledajte promotivni video ovogodišnjeg Intelibera:Fraktura: Paleta Nobelovaca i novi romani Miljenka Jergovića i Amosa Oza

- Najveći domaći sajam knjiga prilika nam je da predstavimo ono što smo radili cijelu godinu. Volimo se družiti s našim čitateljima, volimo ih upoznavati i veseli nas povratna informacija o onome što im se sviđa u našim izdanjima i što od nas očekuju, kazao je Hini glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

Na štandu 6C u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma Fraktura će i ove godine predstaviti izbor najbolje beletristike i publicistike, dodao je, a niz naslova koji zaslužuju središnje mjesto svake police s knjigama upotpunit će i neka ‘interliberska iznenađenja’.

U bogatoj produkciji koju će Fraktura predstaviti na Interliberu svakako se izdvaja novi roman Miljenka Jergovića ‘Herkul’, najavljen kao ‘ubojita, opominjuća satira kontra svakog, a posebno domaćeg, nacionalizma i lokalnog fašizma’. Nakladnik je posebno ponosan što u svojem programu ima niz dobitnika Nobelove nagrade za književnost, pa će se tako u njegovoj interliberskoj ponudi naći i knjige Patricka Modiana, Thomasa Manna, Tomasa Tranströmera, Moa Yana, kao i one dvoje posljednjih Nobelovaca, Olge Tokarczuk i Petera Handkea.

Knjiga Poljakinje Tokarczuk ‘Knjige Jakubove’ uzbudljivi je povijesni roman, intrigantna obiteljska saga i relevantna društvena kronika. Novo izdanje kultnog romana austrijskog književnika Petera Handkea ‘Strah golmana pred jedanaestercem’, po mnogima je najvažnije djelo toga pisca.

Od inozemne fikcije ističe se i roman Španjolca Fernanda Aramburua ‘Patria’, a kao posebnu poslasticu iz Frakture najavljuju knjigu ‘Fima’ Amosa Oza, ‘portret jednog čovjeka i jedne generacije onih koji sanjaju plemenite snove, ali prečesto ne čine ništa da ih pretvore u stvarnost’. ‘Krvnikov prijelaz’ treći je roman Johna Williamsa, autora kultnih ‘Stonera’ i ‘Augusta’, u kojemu ‘rastavlja mit o Zapadu’.

‘Žene koje kupuju cvijeće’ Vanesse Montfort roman je najavljen kao ‘zabavna, romantična i uzbudljiva priča o ženskom prijateljstvu’, dok je ‘Divlji dječak’ Paola Cognettija ‘posveta čovjeku i divljini, planini i čovjeku u njoj’.

Kada je riječ o domaćim autorima, iz Frakture izdvajaju novi roman Kristijana Vujičića ‘Kad su padali zidovi’, ‘kroniku odrastanja na gradskim ulicama u turbulentnim vremenima koja ne štedi nikoga’, te novu knjigu nagrađivanog autora Igora Štiksa ‘W’, vratolomni politički triler pisan u maniri skandinavskih krimića.

Ljubitelji publicistike na Frakturinu će interliberskom štandu, među ostalim, pronaći ‘Doba čarobnjaka’ Wolframa Eilenbergera, ‘izvanredni prikaz velikog desetljeća filozofije (1919.1929.) ‘, ‘Povijest Golog otoka’ Martina Previšića, sveobuhvatnu i nepristranu interpretaciju tog traumatičnog mjesta hrvatske prošlosti, te ‘Do nade i natrag’ Iana Kershawa, ‘stručan i detaljan pogled na događaje koji su oblikovali europski kontinent’.
41. Interliber posjetilo više od 100 tisuća ljudi Školska knjiga: o glazbenim autorskim pravima iz pera Miroslava Škore

Školska knjiga predstavlja se novim izdanjima koja, po riječima urednice Miroslave Vučić, hrvatsko nakladništvo smještaju u sam vrh europskoga: Ne mislim pritom samo na izbor djela i autora već i na uredničke i tiskarske standarde kojima Školska knjiga i Grafički zavod Hrvatske već više od pola stoljeća pristupaju fenomenu knjiga, istaknula je Vučić.

Interliberske aktivnosti Školske knjige ponovo će uključivati ‘kućne autore’ toga nakladnika, poput akademika Ivana Aralice, koji se ove godine, među ostalim, predstavlja sa svojom novom zbirkom pripovijesti ‘Grmovi divljih ruža’, knjigom priča o dogodovštinama iz djetinjstva pisanom prepoznatljivim autorskim glasom, ‘istodobno uronjenim u tradiciju i svježim’. Hrvoje Hitrec predstavit će se s ‘Lukom od Sigeta’, novim romanom za mlade u kojemu na neobičan način pripovijeda o opsadi Sigeta.

U izdanju Školske knjige izlazi i ‘Domovina’, knjiga sjećanja Mirjana Damaške, hrvatskog odvjetnika i sveučilišnog profesora na Pravnome fakultetu Sveučilišta Yale, ‘najutjecajnijeg advokata i pravnika koji je obilježio pravne znanosti druge polovice 20. stoljeća’. Knjiga Miroslava Škore ‘Glazba i autorsko pravo’ prva je hrvatska znanstvena monografija o glazbi i autorskom pravu.

Mirela Holy napisala je knjigu ‘Agencije za odnose s javnošću’ u kojoj se bavi aspektima teorije i prakse agencija za odnose s javnošću. ‘Televizijski program’ Damira Matkovića prva je knjiga koja opisuje proces proizvodnje i dobavljanja televizijskog programa od ideje do gotovog proizvoda, a Vučić izdvaja i ‘Arhitektonski stup’ Zvonka Pađana te ‘Gramatiku sanskrta’ Ivana Andrijanića, znanstvenika koje uvrštava u sam vrh europske znanosti.

Lumen: Najbolja svjetska fantastika i književnost za mlade

Od naslova nakladničke kuće Lumen, izdvaja se novi prijevod ‘Gospodara prstenova’ J. R. R. Tolkiena, koji potpisuje Marko Maras. U povodu 40. obljetnice prvog izdanja ‘Vodiča kroz Galaksiju za autostopere’ Douglasa Adamsa, Lumen objavljuje prve tri knjige petodijelnog serijala te epske parodije modernoga društva, ‘Vodič kroz Galaksiju za autostopere’ (1979.), ‘Restoran na kraju svemira’ (1980.) i ‘Život, univerzum i sve ostalo’ (1982.), u prijevodu Milene Benini.

Tu je i horor roman ‘Isijavanje’ Stephena Kinga iz 1977., u novom hrvatskom prijevodu Ivana Otta, te prvi hrvatski prijevod Kingova legendarnog romana ‘Carrie’, koji potpisuje Marija Ott Franolić. Za ljubitelje serijala o gospođici Peregrine i njezinu domu za čudnovatu djecu, na Lumenovu će se štandu naći i ‘Zemljovid za čudnovate’ Ransoma Riggsa, četvrti roman tog bestseller serijala.

Stilus: Popularni romani s popisa svjetskih bestselera

Nakladnik Stilus ponosi se paletom romana s popisa najprodavanijih bestselera, a iz ponude izdvaja šest atraktivnih naslova. Roman ‘Prešućena žrtva’ Caroline Mitchell, pun uvjerljivih likova, prevrata i šokantnih otkrića, proglašen je jednim od najboljih trilera godine.

Za ljubitelje povijesnih, čarobnih i emotivnih priča tu je djelo britanske autorice Bridget Collins ‘Uvez’, dok je povijesni roman ‘Za tvoje dobro’ Ellen Marie Wiseman dirljiva i dramatična priča o razarajućoj sili obiteljskih tajni koja se odvija u tridesetim i pedesetim godinama dvadesetog stoljeća.

Prvijenac Glendy Vanderah ‘Gdje šuma susreće zvijezde’ najavljen je kao prekrasan i zapanjujuć roman, a ‘Posrnuli princ’ Erin Watt, četvrti nastavak serijala o imućoj obitelji Royal, intrigantna je priča izuzetno stvarnih likova i napete radnje.

Kao pravo književno osvježenje iz Stilusa najavljuju ‘Čovječe ne ljuti se’ finske autorice Lotte  Sonninen ‘šašavu i otkvačenu knjigu koja donosi niz aktivnosti koje dopuštaju ljutnju, čangrizavost i loš dan bez predrasuda’. Prepuna crnog humora, knjiga je najavljena kao ‘izravan šamar trendovima koji rade na promociji samopozitive i to u doba kada je ljudima više potreban 'ispušni ventil', nego think pink stav’.

OceanMore: Knjiga zapisa Ede Popovića i vrhunska svjetska beletristika

Među novitete koje će  predstaviti na svojem štandu 12C u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma, naklada OceanMore izdvaja knjigu Ljiljane Đorđević i Ede Popovića ‘Zapisi iz Stranice Gornje’, knjigu zapisa o odluci tog književnika da život u Zagrebu zamijeni životom na starom seoskom imanju u Stranici Gornjoj, gotovo napuštenom selu na brežuljcima Ribničke doline, između Kupe i Dobre.

Tu je i druga zbirka priča legendarne Lucije Berlin ‘Večer u raju’ (prijevod Vjera Balen-Heidl), u kojoj ta majstorica zapažanja sitnih životnih ironija i paradoksa, i najmračnijim iskustvima prilazi s dozom pomalo subverzivnoga humora, ne skrivajući pritom empatiju prema akterima u ljudskoj komediji.

Roman ‘Kraj priče’ američke spisateljice Lydije Davis, u prijevodu Maje Šoljan, ‘zadivljujuće je rafiniran i nimalo sentimentalan roman o strasti i žaljenju'.

Hena com: Najznačajniji autori i djela domaće i strane proze

- Za Interliber se pripremamo cijelu godinu, ali najintenzivnije je posljednjih mjeseci kad na tržište izbacujemo najatraktivnije naslove, pa tako i ovogodišnju najvažniju hrvatsku književnu manifestaciju dočekujemo spremni i s velikim uzbuđenjem, rekla je Hini glavna urednica nakladnika Hena com Nermina Husković.

Taj je nakladnik, kako je napomenula, za svoje čitatelje ove godine pripremio mnogo sjajnih knjiga domaće i strane proze, a na svojem štandu 8c u Paviljonu 5 u subotu 16. studenoga upriličit će i druženje autora s čitateljima te potpisivanje knjiga. Najavljeni su autori, među ostalima, Zijah Sokolović, Zoran Žmirić, Davor Špišić, Tomica Šćavina, Romana Brolih, Ana Brnardić i Ksenija Kušec.

Među najatraktivnijim izdanjima koje će Hena com posebno istaknuti na svojem ovogodišnjem interliberskom štandu bit će knjiga tursko-britanske spisateljice Elif Shafak ‘10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu’, koji je ove godine bio u finalu prestižnog Bookera.

Tu je još i ruska književnica Guzel Jahina koja je svojim prvim romanom ‘Zulejha otvara oči’ ušla na velika vrata u svijet književnosti. Hrvatski će čitatelji dobiti priliku čitati njezin drugi i s nestrpljenjem iščekivani roman ‘Volgina djeca’, za kojeg kritika naglašava da je čak i bolji od prethodnog.

Među Heninim novim naslovima je i nova knjiga Južnokorejke Han Kang, dobitnice nagrade Man Booker International, ‘Ljudska djela’. Suvremeni latinoamerički klasik Andrés Neuman u svom novom romanu ‘Lom’ nalazi se na omiljenom terenu, ušću u kojem povijest ulazi u književnost pletući priču o kolektivnom sjećanju, krivnji i traumi oko jedne od najvećih neuralgičnih točaka ljudske prošlosti Hirošimi.

Kao novo važno ime stranog programa Hena com-a Husković je izdvojila i islandskog pisca Einara Mára Gumundssona, čiji je roman ‘Svemirski anđeli’ pronicljivo, lucidno i duhovito pisana kronika shizofrenije. Po knjizi je snimljen istoimeni film, proglašen najuspješnijim islandskim filmom svih vremena.

Iz pera najpopularnije suvremene češke autorice Alene Mornštajnove na Henin interliberski štand dolazi ‘pravi dragulj’, roman ‘Hana’, dok se od domaće proze ističu ukoričena slavna monodrama ‘CABAres CABArei’ glumačkog maga Zijaha Sokolovića, nova poetska zbirka Ane Brnardić ‘Vuk i breza’, te ‘Soba na dnu mora’ Tomice Šćavine, novi romani Davora Špišića ‘Košer’ i bosansko-hercegovačkog pisca i scenarista Namika Kabila ‘Isijavanje’, ‘važna priča o onome što politika i povijest čine ljudima na 'našim prostorima'‘.

Profil: Nova knjiga Elene Ferrante i zbirka priča Jurice Pavičića

Nakladnik Profil tradicionalno će na Interliberu ponuditi bogatu lepezu domaće prozne književnosti i prijevodne literature, publicističkih naslova te knjiga za djecu. Perjanica interliberske ponude toga nakladnika bit će prijevod romanesknog prvijenca Elene Ferrante ‘Mučna ljubav’, u kojemu se autorica slavne kvadrilogije ‘Genijalna prijateljica’ bavi kompleksnim odnosom majka-kćer. Po knjizi je snimljen i film u režiji Marija Martonea.

Od fikcijske proze, tu je i ‘Ispovijest’ Jessie Burton, ‘sjajan, snažan i duboko potresan roman o tajnama, pripovijedanju, majčinstvu i prijateljstvu’ iz pera autorice velikih hitova ‘Minijaturistica’ i ‘Muza’, dok se od domaćih naslova izdvaja zbirka ‘maestralnih, iznimno filmičnih’ priča Jurice Pavičića ‘Skupljač zmija’, u čijem su fokusu obični ljudi i njihovi obiteljski odnosi, nade i razočaranja.

U području publicistike Profil posebno najavljuje knjigu Ive Goldsteina ‘Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća’, u kojoj istaknuti povjesničar argumentirano objašnjava istine i laži najintrigantnijih tema moderne hrvatske povijesti. U ponudi je i knjiga Inoslava Beškera ‘Riječ po riječ’, rječnik sabranih pojmova najavljen kao sjajna znanstvena knjiga, vrhunsko novinarstvo, ali i nekonvencionalna, uzbudljiva kronika naših dana.

Od strane publicistike, tu je nova knjiga najutjecajnijeg i najčitanijeg suvremenog publicističkog autora Malcolma Gladwella ‘Kako razgovarati s neznancima’, u kojoj novinar New Yorkera otkriva razloge zbog kojih ljudi najčešće nisu sposobni pri prvim susretima s neznancima prepoznati pravi karakter, pravu staturu ili prave motive nepoznatog sugovornika.

U bogatoj Profilovoj publicističkoj ponudi su i višestruko nagrađeni bestseler Bena Macintyrea ‘Špijun i izdajnik’ o dramatičnom životu dvostrukog agenta Olega Gordijevskog, koji je svoju karijeru u KGB-u i tajne koje su mu bile dostupne stavio u službu britanske tajne službe MI6. Britanski povjesničar Richard Mills u knjizi ‘Nogomet, politika u Jugoslaviji: sport, nacionalizam i država’ bavi se nogometnim prilikama i procesima na području bivše Jugoslavije.

Profil poseban naglasak stavlja na književnost za djecu i mlade, a ove godine među naslovima toga nakladnika koji će se moći kupiti na Interliberu bit će i ‘Otkrij mi tajnu’, drugi roman Karen M. McManus koja se proslavila megahitom ‘Lažljivac među nama’; ‘Čarobnjaci iz davnine’ autorice megahita ‘Kako izdresirati zmaja’ Cresside Cowell, ‘Louisianin put kući’ jedne od najcjenjenijih i najnagrađivanijih američkih spisateljica za djecu Kate DiCamillo, te zadivjujuća enciklopedija ‘Antologija očaravajućih životinja’ Bena Hoarea.

Disput: Književne poslastice za izbirljive

Nakladnik Disput iz svoje interliberske ponude izdvaja ‘Noć bez sna’ Zdravka Malića, drugi svezak dnevnika tog polonista, prevoditelja, pjesnika i antologičara najavljen kao ‘ni s čim usporediva književna poslastica koja nudi beskompromisan pogled na devedesete u Hrvatskoj i svijetu’.

Roman Mihaele Gašpar ‘Nemirnica’ o umirovljenom uraru koji nakon smrti supruge i sam obolijeva te kreće na put prihvaćanja spoznaje o svršetku života, stilski je minuciozno, veličanstveno ispisano poniranje u psihu protagonista koje čitatelju nudi neku vrtu epifanije, ali i ogledala vlastite taštine.

Disput je objavio i roman Ödöna von Horvátha ‘Mladež bez Boga’ iz 1937., koji presijeca moralno stanje nacionalsocijalističkom ideologijom zatrovanog društva u kojem je mladež bezbožna jer odrasta a da ne shvaća što je pravednost i nema hrabrosti za istinu.

Nova knjiga istaknute španjolske novinarke i književnice Rose Montero ‘Smiješna ideja da te više neću vidjeti’ najavljena je kao ‘esej, biografija ili pak roman’ u kojem autorica povezuje dnevnik žalovanja slavne znanstvenice Marie Curie, u kojemu se poljsko-francuska nobelovka obraća svome nedavno preminulome suprugu, s vlastitim iskustvom gubitka, smrću svoga muža Pabla.

Još jedan novi naslov iz bogate produkcije toga nakladnika je i ‘Muškarci koji nikome ne trebaju’ Frode Grytten, zbirka priča koja se bavi norveškim multikulturalnim društvom i muškarcima koji su, ponekad slučajno, ali često i svojom greškom, završili na rubovima ili na samom dnu društvene ljestvice.

Rockmark: Slikovnica Metallice prva u svijetu i promocija biografije Vatre

Knjižara Rockmark proširila je nakladnički program s nekoliko novih izdanja, pa će tako na svojem štandu u Paviljonu 6 kod glavne pozornice na Interliberu predstaviti upravo objavljeni hrvatski prijevod autobiografije frontmena Motörheada, Lemmyja Kilmistera, te četiri nove biografije najboljih nogometaša svijeta iz edicije Knjigoljubac, a kao posebnu poslasticu iz Rockmarka najavljuju slikovnicu ‘Metallica’, koja u Hrvatskoj ekskluzivno zbog Interlibera izlazi prva u svijetu.

Slikovnica ‘Abeceda grupe Metallica’ (The ABCs of Metallica), koja priča povijest benda od slova A do slova Ž, svijetu će službeno biti predstavljena 26. studenoga, no u dogovoru sa samim bendom Rockmark će hrvatsko izdanje ponuditi u ekskluzivnoj prodaji dva tjedna prije, na Interliberu.

Ljevak: Bogata publicistička ponuda i novi roman Drage Hedla

Naklada Ljevak poseban naglasak stavlja na vrijedna publicistička, domaća i strana izdanja, a u ponudi tog nakladnika važnu poziciju svakako zauzima i domaća proza. Za ljubitelje krimića, Ljevak za Interliber najavljuje dugo iščekivan treći nastavak romana ‘Izborna šutnja’ i ‘Ispovjedna tajna’, istaknutog novinara i književnika Drage Hedla pod nazivom ‘Kijevska piletina’.

Treća knjiga istaknutog hrvatskog znanstvenika s britanskom adresom Igora Rudana ‘U zemlji klanova: razmišljanja o prilagodbi u 21. stoljeću’, autorovo je propitivanje gorućih pitanja suvremenosti. Povjesničar Hrvoje Klasić u knjizi ‘Mika Špiljak - revolucionar i državnik’ biografski prati životni put i karijeru tog jugoslavenskog političara, obrađujući neke od ključnih procesa i događaja hrvatske povijesti 20. stoljeća.

Autobiografska knjiga Željka Rohatinskog ‘Persona non grada’, presjek je događaja koji su obilježili profesionalni život guvernera s najdužim stažem na poziciji glavnog čovjeka HNB-a. Julijana Matanović svoju knjigu ‘Nedeljko Fabrio’ posvetila je tom preminulom klasiku hrvatske književnosti, spajajući svoj pripovjedački i znanstveni diskurs i dajući poseban ton interpretaciji Fabrijeva mjesta u hrvatskoj književnosti.

U knjizi ‘Usamljenost’, autor uspješnice ‘Digitalna demencija’ Manfred Spitzer upozorava na bolnu, zaraznu i ubojitu moć neprepoznate bolesti, usamljenosti. Istaknuta turska novinarka, književnica i aktivistica Ece Temelkuran u knjizi ‘Kako ostati bez domovine’ identificira rane znakove upozorenja na fenomen populizma i nacionalizma koji niče diljem svijeta, ukazujući na globalni obrazac njegova pojavljivanja.

Od prijevodne književnosti, u Ljevakovoj se nakladi izdvajaju nagrađivani roman ‘Noć bez svitanja’ jedne od najznačajnijih njemačkih književnica Jenny Erpenbeck. Objavljena je i knjiga ‘Plavetnilo’ norveške autorice Maje Lunde, ‘roman o čovječanstvu, prirodi i klimatskim problemima’. Roman ‘Disanje u mramor’ litavske spisateljice Laure Sintie Černiauskaitė dobitnik je Europske nagrade za književnost.

Iz Ljevaka posebno izdvajaju i romane ‘Namjerno zanemarivanje’ Šveđanke Lene Andersson, ‘Oporuka’ jedne od najnagrađivanijih norveških književnica Vigdis Hjorth, te knjigu ‘Godina odbjeglih’ britanskog romanopisca Sunjeeva Sahote, koja je ušla u uži izbor za Man Booker 2015., te je nagrađena Europskom nagradom za književnosti 2017.

Znanje: dolazi hvaljena britanska spisateljica Sharon Bolton

Kako se ističe u najavi, osim uobičajenih akcijskih popusta na gotovo sve naslove iz naklade, u rasponu od deset do 90 posto, te široke ponude naslova džepne biblioteke 'Knjiga dostupna svima', Znanje će na Interliberu 2019. predstaviti nekoliko novih svjetskih bestselera različitih žanrova među kojima će svaki čitatelj pronaći ponešto za sebe.

Od naslova novih autora čiji romani dosad nisu prevedeni na hrvatski iz Znanja posebno izdvajaju triler ‘Nijemi pratitelji’ (The Silent Comapnions, 2017.) britanske autorice Laure Purcell, ‘gotički misterij mračne i sablasne atmosfere’ čija se radnja odvija u staroj i zapuštenoj kući koja osim čudne i negostoljubive posluge skriva tajnovite zaključane sobe i zastrašujuće zvukove.

Na Interliberu će biti predstavljen i prijevod knjige ‘Kolekcionar grijeha’ (The Sin Collector, 2017.) ruske autorice Darie Desombre, ‘intrigantno štivo prepuno vjerskog fanatizma i neobičnih rituala inspirirano istinitom pričom o opsesiji cara Ivana Groznog transformacijom Rusije 16. stoljeća u novi centar kršćanstva te Moskve u novi Jeruzalem na zemlji’.

Nadalje, tu je i ljubavna priča ‘Zovi me svojim imenom’ (Call Me By Your Name, 2007.) iz pera američkog književnika Andréa Acimana, nagrađena nagradom Lambda Literary Award, po kojoj je snimljen i film u režiji Luce Guadagnina a prema scenariju Jamesa Ivoryja, također ovjenčan brojnim nagradama.

Znanje na Interliberu 2019. predstavlja i novi triler ‘Dobra kći’ (The Good Daughter, 2017.) američke kraljice krimića Karin Slaugher, ‘napetu i emotivnu priču o obiteljskim tajnama i krivnji koja će osvojiti čitatelje već s prvim stranicama’, a koju je kritika već ocijenila najboljim romanom te autorice dosad.

U povodu ovogodišnjeg Interlibera iz Znanja najavljuju gostovanje u Zagrebu britanske spisateljice Sharon Bolton, čiji će roman ‘U sjeni zla’ (The Craftsman, 2018.) biti ponuđen kao jedan od novih naslova toga nakladnika na Interliberu. Kako se ističe u najavi, riječ je o knjizi u kojoj je Bolton ‘gotičkom dala pun zamah’ i koja ju pokazuje u njezinu dosad najboljem izdanju.

U romanu ‘U sjeni zla’ autorica se bavi nekim od naših najmračnijih strahova nestalom djecom, ljudskim žrtvovanjem, okultnim, a o oživljavanju krajolika i ljudi Lancashirea navodi kako vještice iz Pendlea za nju nisu samo likovi iz povijesnih knjiga, nego njezine prapratete, možda čak i praprabake.

Autorica će se sa svojim hrvatskim čitateljima družiti 12. studenoga na potpisivanju knjiga u knjižari Znanje, nakon čega će se s čitateljima preseliti u Vinyl Bar na promociju knjige i after party.

Izdanja Vorto Palabra: moderni klasik ‘Gospodar muha’ Williama Goldinga

Ogranak nakladničke kuće Znanje Vorto Palabra za Interliber 2019. najavljuje niz književnih poslastica, među kojima se ističe moderni klasik ‘Gospodar muha’ Williama Goldinga, ‘snažna alegorija o civilizaciji, preživljavanju i ljudskoj prirodi’ engleskoga nobelovca čiji prijevod potpisuje Zlatko Crnković. Tu je i ‘Groblje Kućnih ljubimaca’, ‘klasik velikana američke književnosti Stephena Kinga koji se nikako, baš nikako ne smije čitati prije spavanja’.

U ponudi će biti i bestseler The New York Timesa, roman ‘Djevojka iz močvare’ Delie Owens koji se, s više od milijun prodanih primjeraka u godini nakon objavljivanja, ‘od samozatajnog debitantskog djela prometnuo u književnu senzaciju’.

Kao posebna poslastica, pod egidom Vorte Palabra bit će predstavljen i roman prvijenac ‘najpopularnijeg hrvatskog zeta’ Codyja McClaina Browna ‘Težak slučaj u Blagdangradu’, u kojem se ‘iza prštavih parada i ludih cjelonoćnih tuluma skriva se svijet nasilja i sumnje u kojem svaki blagdan strahuje da će doći dan kad će ga ljudi prestati slaviti’.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!