Veliko arheološko otkriće na Pelješcu

28.09.2020.

18:04

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

-

-

Foto: - / -

Ovakvih gomila na ovom području ima najmanje petnaestak, što nam govori da je ovdje nekad bilo značajno naselje.
Veliko otkriće na Pelješcu! Ekipa arheologa istražila je grobove, odnosno gomile, koji datiraju sve do 11. stoljeća prije Krista. U jednom od njih pronađeno je mnoštvo nakita kao i iznimna grčko-ilirska kaciga, jedna od tek nekoliko u cijelom svijetu.

Izuzetno je to rijedak pronalazak, a kaciga je svjetlo dana ugledala nakon dva i pol tisućljeća! Takvih u cijelom svijetu ima tek 10-ak. Nosile su se od 7. do 3. stoljeća prije Krista.

- U svakom od tih razdoblja su imale značaj da zapravo definiraju pripadnike elite, ratničke elite, koje su vladale tadašnjim zajednicama, pojašnjava dr. sc. Hrvoje Potrebica s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Radovi na ovoj lokaciji na Pelješcu počeli su ljetos. Grob iz četvrtog stoljeća prije Krista u sebi krije pravo povijesno blago.

- Tu su ulomci jedne grčke posude, neskifosa, s ručkicom. Pokraj nje se nalaze ulomci jedne brončane narukvice kakve se inače recimo nalaze kao dio nakita žena toga vremena. Govorimo o vremenu negdje četvrtog stoljeća prije Krista, dodaje ravnatelj Instituta za arheologiju Zagreba dr.sc. Marko Dizdar.

Stručnjaci vjeruju kako se radi o grobnici iz četvrtog stoljeća ili petog stoljeća prije Krista. Ovakvih gomila na ovom području ima najmanje petnaestak, što nam govori da je ovdje nekad bilo značajno naselje, ali nam govori i to kako će arheolozi ovdje još imati posla desetljećima.

- Sad nam predstoji zapravo nekoliko godina samo dokumentiranja prostora, da znamo što u tom prostoru od arheoloških nalaza imamo. I onda kada shvatimo krajolik, paralelno s time ćemo provoditi ciljana istraživanja na najugroženijim dijelovima, dodao je Potrebica.

A nakon toga ovo bi trebalo postati jedan golemi međunarodni  interdisciplinarni projekt, jer se ovdje nalaze izuzetno rijetki predmeti koji, zahvaljujući arheološkoj forenzici, mogu otkriti nešto što se nigdje drugdje ne može saznati.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!