19:42 / 04.09.2018.

Autor: T.V./HRT

Veliko arheološko otkriće u Bapskoj

-

-

Foto: - / -

Keramička figura žene vinčanske kulture, stara više od šest tisuća godina, pronađena je tijekom arheoloških istraživanja na lokalitetu Gradac kod Bapske.
Keramička figura žene vinčanske kulture, stara više od šest tisuća godina, pronađena je tijekom arheoloških istraživanja na lokalitetu Gradac kod Bapske. To je već treća takva figura pronađena na tlu Hrvatske, a pretpostavlja se da su služile kao kultni predmet, ukras u kući ili igračka.

Keramička figurica žene podsjeća na pticu, ima nos poput kljuna i velike oči. Šest tisuća godina bila je skrivena u zemlji, ispod vinčanske kuće nedaleko od Bapske.

Arheološki biser iskopala je studentica na dubini od metar i pol. I oduševljeno vrisnula. Pripada vinčanskoj kulturi koja je prolazila ovim krajem i djelomično se tu nastanila. Riječ je o trećoj takvoj figuri pronađenoj u Hrvatskoj.

Ovi nalazi stavljaju Hrvatsku na kartu Europe, onih samo nekoliko država koje baštine vinčansku plastiku. Vinčanska figura je u prapovijesno neolitičkoj Europi apsolutno krajnji doseg, to je Picasso našeg vremena, rekao je voditelj istraživanja Marcel Burić.

Još jedna Bapska Lady ide odmah na analizu u Zagreb i Berlin, a zatim se vraća u Ilok, u muzejske vitrine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!