Veliko finale Zagrebačke filharmonije u Cadogan Hallu

14.04.2022.

20:53

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch

Foto: Dnevnik / HRT

Zagrebačka filharmonija, nakon gotovo pola stoljeća, na turneji je po Velikoj Britaniji. U šest gradova nastupali su u prestižnim koncertnim dvoranama, a veliki je finale večeras u Cadogan Hallu u Londonu. 

- Zagrebačka filharmonija još je jednom potvrdila da je riječ o najprestižnijem orkestru u Hrvatskoj. Tome u prilog idu i sjajne kritike, možda najveća ona u uglednom britanskom Guardianu, koja je ovu turneju, odnosno ovaj orkestar nazvala energičnim, snažnim i žestokim vrhunskim orkestrom koji je britanskoj publici donio energiju i šarm. Večerašnje veliko finale u prestižnom Cadogan Hallu u slavnoj britanskoj četvrti Chelseaji, inače Cadogan Hall mjesto je i glazbeni dom kraljevske filharmonije, doista je veliki uspjeh Zagrebačke filharmonije. Osim samih glazbenika za to je zaslužan i ravnatelj Mirko Boch, izvijestila je u središnjem dnevniku HTV-a uoči koncerta novinarka Tamara Džebić Šaljan.

Zagrebačka filharmonija je održala pet koncerta, a večerašnji šesti je veliko finale u Londonu. Ravnatelj Boch podijelio je svoje dojmove za HTV.

- Ponosni smo da smo ovdje nakon toliko dugo godina. Dobili smo već ponudu za sljedeću sezonu. Orkestar je jako uzbuđen, pri kraju smo turneje, ovo je sad šesti koncert, srdačno smo primljeni i izuzetno nam je drago, rekao je Boch.

Dvorana je rasprodana do posljednjeg mjesta, a repertoar za koncert je pomno biran.

- Uvijek kad idemo van predstavljamo hrvatsku glazbu, tako je to večeras i svih ovih pet koncerata iza nas. Dora Pejačević, četiri pjesme za sopran i orkestar s našom Marijom Vidović. Potom je Sibelius violinski koncert s engleskom violinisticom Tamsin Waley-Cohen koja je ovdje s nama i na kraju Prva simfonija Gustava Mahlera ''Titan". Svi su rekli da je izvrstan program, naročito Mahler, simfonija koja se svima izuzetno dopala, objasnio je Boch.

Orkestar na turneji predvodi britanski dirigent Jan Latham-Koenig koji je i bio idejni začetnih svega.

- Ja mu se zahvaljujem i u ime Zagrebačke filharmonije, sjajan dirigent i vjerujem da ćemo nastaviti suradnju u budućnosti, rekao je Boch.

Nakon Londona slijedi povratak orkestra u Hrvatsku, gdje već iduću subotu imaju koncertu KD Lisinski u Zagrebu.

- Peti mjesec smo u Zagrebu, a u lipnju idemo na put u Italiju pa u Češku. Sedmi mjesec smo malo po obali i opet u desetom mjesecu jedna velika turneja u Izraelu, najavio je planove ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!