Veliky Gatsby - baletna premijera na Splitskom ljetu

13.08.2022.

20:05

Autor: Anita Markovina Radnić, Zoran Kukilo/Dnevnik/HRT

Veliky Gatsby - baletna premijera na Splitskom ljetu

Veliky Gatsby - baletna premijera na Splitskom ljetu

Foto: HRT / HRT

Večeras u Splitu - posljednja premijera na 68. Splitskom ljetu, balet "Veliky Gatsby". Režiju potpisuje Leo Mujić, koreograf koji posljednjih godina uspješno prilagođava svjetski poznata književna djela plesnoj umjetnosti. Publika zato nestrpljivo iščekuje klasično djelo američke književnosti u baletnoj izvedbi.

Na glamuroznim zabavama dvadesetih godina prošlog stoljeća uživa tko može; alkohol je ilegalan, organizirani kriminal - u začecima. Preko noći se obogatio i Njujorčanin Jay Gatsby - glavni junak koji pati zbog ljubavi.

Prema knjizi Francisa Scotta Fitzgeralda rađeni su filmovi i dramske predstave, ali rijetki su se usudili moralnu ispraznost američkoga društva toga vremena ispričati bez ijedne riječi.

- Leo Mujić pretvorio je ovo u balet, što nije učinilo mnogo ljudi i mislim da je napravio dobar posao. To se može vidjeti u koreografiji, kostimima, glazbi. Bit će uistinu odlično, smatra Aaron Kok, uloga Nicka Carrawaya.

- Meni što je interesantno - prikazati moć plesnog medija, naravno, poznavajući činjenicu i baviti se činjenicom zašto je jedno djelo postalo klasik, zašto se održalo do današnjega dana, zašto je ušlo u lektire, naglašava Leo Mujić, koreograf i redatelj.

Okupio je Mujić sjajnu ekipu solista i baletana splitskoga HNK. Dva su mjeseca pokrete brusili do savršenstva.

- Stil koji smo 'izbrusili' dobar je; precizan, karakteran, vrlo težak i zahtjevan balet i siguran sam da se isplatilo, kaže Aubin Le Marchand, uloga Jaya Gatsbya.

- Publika će sto posto guštati zato što je predstava izvrsna - uvijek u akciji, uvijek se nešto dešava, toliko puno likova je unutra, dodaje Eva Karpilovska, uloga Jordan Baker.

- Moja uloga Daisy nosi cijeli balet, prolazi kroz mnoge emocije; sretna je, tužna, sramežljiva, ona je sve, poručuje Hazuki Tanase, uloga Daisy Buchanan.

Vrtlog emocija protutnjit će Sustipanom, jednom od stalnih pozornica Splitskog ljeta.

Djela američkih skladatelja savršena su zvučna podloga emotivno uzburkanoj plesnoj priči o dvojbenome moralu. Veliki Gatsby završi tragično, i ipak nije tako velik - iako naizgled omiljen, na pogreb mu ne dolazi gotovo nitko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!