Drugačiji Verdijev Requiem u povodu Velikog tjedna

31.03.2021.

12:16

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

„Messa da Requiem“ Giuseppea Verdija.

„Messa da Requiem“ Giuseppea Verdija.

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Unatoč pandemijskim ograničenjima koja su pogodila i koncertnu scenu - u povodu Velikog tjedna na pozornici velike koncertne dvorane varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta sinoć je izveden „Messa da Requiem“ Giuseppea Verdija. 

U ponešto izmijenjenom izdanju, pod umjetničkim vodstvom dirigenta Simona Dešpalja, izveli su ga naši poznati solisti uz ansambl koji je zamijenio ulogu zbora. Iako intimniji od originalne zamisli, pružio je varaždinskoj publici jedinstven doživljaj jednog od najvećih djela, a nastup je zabilježila ekipa Vijesti iz kulture:

- Izbacio sam najveće brojeve sa velikim zborovima. Imao sam puno iskustva sa skraćivanjem raznih velikih djela, prije svega opera, nešto malo oratorija, i ne bi mi palo na pamet da nije ovakva situacija, istaknuo je dirigent Simon Dešpalj.

- Verdijev Rekvijem je izazov za svakog pjevača, ovaj put imamo jednu prilagođenu verziju s obzirom na to da svi godinu dana živimo prilagođeno, rekla je mezzosopranistica Martina Tomčić.

„Messa da Requiem“ Giuseppea Verdija

„Messa da Requiem“ Giuseppea Verdija

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!