VIDEO: Nevjerojatno nalazište amfora kod Šćedra

16.11.2019.

18:13

Autor: Tatjana Lisičin/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Netaknut teret rimskog antičkog broda iz prvog ili drugog stoljeća prije nove ere. Rijetko i iznimno vrijedno nalazište amfora.
U podmorju kod Šćedra, otočića s južne strane Hvara - veliko arheološko otkriće! Netaknut teret rimskog antičkog broda iz prvog ili drugog stoljeća prije nove ere. Riječ je o rijetkom i iznimno vrijednom nalazištu amfora.

Nalazište kod Šćedra jedino je u cijelosti sačuvano amforište u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od nemilosrdnih pljačkaša povijesne baštine očuvani su deseci amfora. Ostaci broda prekriveni su pijeskom pa arheologe pod morem čeka još mnogo iznenađenja.

- Ono što smo do sada otkrili je i da su te amfore prevozile nekakav teret, imaju čepove, dakle bile su začepljene. Što se točno dogodilo ne znamo. Vjerojatno je brod pokušao doć tu u ovu sigurnu luku, ali nije iz nekih ne baš lijepih okolnosti uspio, kaže voditeljica projekta Tea Katunarić.

Povijest otoka Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu istražuje u suradnji s Udrugom "Prijatelji otoka Šćedra". Potporu daju Ministarstvo kulture, općina Jelsa i njezina turistička zajednica, a sada i Županija. U planu je za nekoliko godina napraviti arheološki park na otoku Šćedru. Ali, važno je nalazište zaštititi.

U suradnji sa Sveučilištem u Varšavi prvi se put na ovom dijelu Jadrana ispitivala podmorska flora i fauna amforišta koje je stvorilo umjetni greben. Nakon odlaska naše ekipe amfore su pokrivene zaštitnom mrežom. Da ih nitko ne može ni dotaknuti ni odnijeti, nego im se samo diviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!