"Viđenje Isusa Krista u kasarni vojna pošta 2507"

10:13 / 11.04.2022.

Autor: Silvio Stilinović/DJH/HRT

Zabranjivano Brešanovo djelo

Zabranjivano Brešanovo djelo

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Viđenje Isusa Krista u kasarni vojna pošta 2507" najmanje je izvodjeno djelo hrvatskog velikana Ive Brešana. Odigrano je tek nekoliko puta. Kazališna slavonskobrodska publika jedna je od rijetkih koja je mogla pogledati za mnoge i danas kontraverznu predstavu.

Djelo je zabranjivano, skidano s repertoara, a autor Ivo Brešan često je zbog njega dovođen u neugodne situacije. Bio je to izazov koprodukciji triju država. Odnosno Narodnog pozorišta iz Tuzle, Hrvatskog kazališta iz Pečuha i organizacije 'Slavonski Brodvej' iz Broda, kaže ravnatelj vinkovačkog Gradskog kazališta 'Joza Ivakić' koje je koprodukciju i pokrenulo.

Brešanovo Viđenje imalo je svoju brodsku premijeru. Uz koprodukciju, i u podjeli uloga dva su brodska profesionalca.

- Ovo je jedan putokaz prema naprijed, kako bi se dalje mogli odvijati projekti. Naravno da je uvijek lakše i bolje povezivati se sa drugima, jer osim što možemo razmijeniti iskustva, možemo ubaciti i 'svježu krv', kaže Luka Stilinović, Slavonski Brodvej, Slavonski Brod.

Student 5. godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Andrija Krištof dodaje kako se skupila 'super klika', mlada ekipa poznatih 'dečkiju s Akademije'. Vjeruje, kaže - da je sve to urodilo plodom.

Ansambl od 13 glumaca, poput 12 apostola i Isusa Krista, predvodi kao gost, nacionalni dramski prvak HNK Zagreb Goran Grgić. On kaže kako iskusnim glumcima svako igranje s mladima "dođe kao plemenito vampirstvo". Od njih dobijaju mladenačku energiju, a zauzvrat im daju svoju 'patinu'.

- Posebno mi je drago što će ova predstava igrati na daskama slavonskobrodske Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić u sklopu obilježavanja njezine 50. obljetnice, dodaje ravnateljica Sanja Nuhanović.

Zanimljivo je da su u Slavonskom Brodu predstavu gledali i predstavnici makedonskoga grada Kumanova, u kojemu bi trebala gostovati na jesen. Direktor kumanovskog Centra za kulturu i teatar Saša Todorovski uvjeren je da će ova predstava odlično proći.

Predstavu je režirao Jasmin Novljaković, mnogima iz ansambla i profesor na Akademiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!